ARTIKLER


Grækenlands situation bliver værre og værre

Det har længe ligget klart, at Grækenlands økonomiske situation er helt umulig. Landet har allerede i dag en gæld, der ligger på næsten 150 procent af landets årlige indtægter - bruttonationalproduktet - og andelen ventes at stige til 170 procent i løbet af et par år.
Af Sven Skovmand
19. maj 2011

Gælden er så stor, at det er umuligt for landet at låne penge på normale vilkår. For ingen af de mulige långivere tør regne med, at lånene bliver betalt tilbage. Derfor har fremtrædende økonomer længe hævdet, at landet hurtigst muligt skal få saneret sin økonomi og få kreditorerne til at afstå fra en væsentlig del af deres gæld.

Flere af økonomerne mener også, at Grækenland bør træde ud af Euro-samarbejdet, så landet kan nedskrive sin valuta og dermed få genskabt sin konkurrenceevne. Og nu støttes de af den anerkendte tyske økonom Peter Bofinger, der er en af de fem økonomer, der virker som vismænd i det tyske økonomiske råd.

Bofinger siger, at en græsk udtræden er nødvendig, medmindre de øvrige EU-lande lemper vilkårene for de lån, de har ydet til grækerne. Det kan man læse i Politiken for 10.5.2011 i artiklen »Tyskland tvivler på euroen«.

En sådan lempelse vil uden tvivl møde voldsom modstand, især fra tysk side. Men kommer den ikke, må man formentlig erkende, at Grækenland ikke kan fortsætte som medlem af Euro-samarbejdet