ARTIKLER


Historiker: »Tyskland bør træde ud af Euroen«

Euroen vil i sin nuværende form højst kunne overleve i fem år. Det vil kræve store anstrengelser, og er det smerterne værd?
Af Sven Skovmand
2. september 2011

Sådan spørger den tyske historiker Hans-Joachim Voth i Der Spiegel 29.8.2011 i artiklen »Europa ist mehr als der Euro«. Voth underviser i virksomhedshistorie på det anerkendte Pompeu Fabra universitet i Barcelona.

Voth fastslår som så mange andre, at Euroens hovedproblem er, at de svage lande ikke kan nedskrive værdien af deres valuta, når konkurrenceevnen svigter. Hvis Spanien ikke var medlem af Euro-samarbejdet, kunne man nedskrive pesetaen med 20 procent og hermed få løst problemerne. Det kan man ikke i dag, og at få lønningerne til at gå ned med 15-20 procent er politisk umuligt. Tværtimod steg lønningerne med 4,3 procent så sent som i 2009.

Men det vil være svært for et land som Spanien at træde ud af Euroen, fordi det vil føre til en storm på bankerne, der på kort tid vil få dem til at gå fallit. Og de andre svage lande er i samme situation. Derfor vil det være langt at foretrække, at stærke lande som Tyskland, Holland, Østrig og Finland trækker sig ud.

En udtræden vil ikke være uden problemer for Tyskland. Den vil nemlig føre til en sådan tilstrømning af penge, at den fremtidige D-mark må opskrives i værdi, hvad der vil skabe visse vanskeligheder for den tyske industri - vanskeligheder, der dog ikke skal overdrives.

Tilbage vil så være en slags »Rest-Euro«, der består af Frankrig, Italien, Belgien, Irland og landene langs Middelhavet.

Voth retter en skarp kritik mod selve tanken om Euro-samarbejdet. Det er i sin kerne en dårlig løsning på et ikke-eksisterende problem - et politisk prestigeprojekt med massive økonomiske ulemper.

Han mener også, at man ikke skal overdrive virkningerne af et sammenbrud for Euroen. »Europa er uendelig meget mere end EU, og EU er uendelig meget mere end Euroen,« siger han.

Læs mere i et interview på Spiegel Online International