ARTIKLER


»Hvis Eurozonen reddes, vil det koste EU livet«

I artiklen »What saves the eurozone will kill the wider union«, peger den kendte EU-kommentator Wolfgang Münchau på, at udviklingen i Eurozonen kan skabe store problemer for EU som helhed.
Af Sven Skovmand
4. november 2011

Det kan man læse i Financial Times for 31. oktober 2011.

Efter Münchaus opfattelse vil man kun kunne redde Eurozonen ved at føre en politik, som vil være helt forskellig fra EU's hidtidige politik. Hvis zonen skal kunne fungere, må man således med tiden få både en fælles økonomiminister, en fælles bankpolitik og en fælles garanti for lån, og det har landene uden for Euroen ingen behov for eller interesse i.

Denne politik kan ikke gennemføres i form af en ændring af EU-traktaterne. Det vil vetoretten forhindre. Men Lissabon-traktaten giver mulighed for, at grupper af medlemmer kan udbygge deres samarbejde inden for bestemte områder. Og det hverken kan eller vil de øvrige EU-lande forhindre.

Det sætter især Storbritannien, Sverige og Danmark i en ny situation. Spørgsmålet er ikke længere, om de skal være medlem af Euroen eller ej. Det er, om de vil ønske at blive i en organisation, som de får mindre og mindre til fælles med, siger Münchau.