ARTIKLER


Kina bejler til EU

Euroens problemer har fået Kina til at komme med tilnærmelser. Landet er villig til at støtte bestræbelserne på at redde Euroen. Men støtten har en betingelse. Kina ønsker at blive betragtet som en »markedsøkonomi«.
Af Sven Skovmand
16. september 2011

Det oplyser EUobserver.com den 15.9.2011.

Ordet markedsøkonomi er centralt. Hvis EU anerkender, at Kina er en markedsøkonomi, vil man i fremtiden få langt sværere ved at hævde, at kinesiske varer sælges til dumpingpriser, og at man derfor er berettiget til at opkræve en særlig høj told af kinesiske varer.

I dag sammenligner EU de kinesiske priser med de priser, der tages i for eksempel Brasilien. Hvis prisen på de brasilianske varer ligger over priserne på de kinesiske varer, er der efter EU-kommissionens opfattelse tale om dumping. I øjeblikket rammes hele 55 kinesiske produkter af »dumping-told«.

Hvis EU anerkender, at Kina er en markedsøkonomi, vil man i fremtiden kun kunne beskylde Kina for dumping, hvis priserne i Kina ligger over de priser, som man tager for varer, der sendes til EU. Det vil give kinesiske varer en langt lettere adgang til EU-landenes markeder, så EU-landene vil formentlig sige nej til det kinesiske tilbud.