ARTIKLER


Kommissionen vil bremse snyd med betalinger

Kommissionen har fremsat et forslag, der vil gøre det sværere for udenlandske firmaer at undlade at betale deres gæld.
Af Sven Skovmand
21. oktober 2011

Det oplyser Iver Houmark Andersen 17.10.2011 i Ugebrevet A4 i artiklen »Platugler risikerer at få låst kontoen«.

Forslaget går ud på, at en domstol kan indefryse det skyldige beløb på firmaets konto i hjemlandet. Hvis for eksempel en polsk entreprenør bliver slæbt i arbejdsretten af fagbevægelsen for at have snydt de ansatte for en million kroner i løn og feriepenge m.v., vil fagbevægelsen allerede ved indledningen af sagen kunne få indefrosset pengene i firmaets bankkonto i Polen. Det vil - hvis ordningen kommer til at fungere - betyde, at pengene står til rådighed, hvis eller når fagbevægelsen får medhold i sin klage.

Allerede i dag har fagbevægelsen over 30 milliarder kroner til gode fra udenlandske håndværksfirmaer. Derfor vækker forslaget glæde i bevægelsen.

»Det er dybt frustrerende, at vi kan vinde den ene sag efter den anden i arbejdsretten, og så kan platuglerne fra de udenlandske firmaer sidde i hjemlandet og lade hånt om dommene, siger lederen af sekretariatet under Bygge-, Anlægs- og Trækartellet, Gunde Odgaard. Han frygter dog, at ordningen bliver så bureaukratisk, at den bliver svær at bruge i praksis.