ARTIKLER


Ændrer EU politik over for Israel?

I lang tid har EU ført en politik over for Israel, som i store træk har svaret til den, som USA har ført.
Af Sven Skovmand
19. maj 2011

I lang tid har EU ført en politik over for Israel, som i store træk har svaret til den, som USA har ført.

EU satte for nogle år siden den palæstinensiske organisation Hamas på sin terrorliste, skønt Hamas på det tidspunkt i praksis var holdt op med at foretage angreb mod Israel. Og da palæstinenserne i januar 2006 gav Hamas et flertal af pladserne i det palæstinensiske parlament, nægtede EU i lighed med USA og Israel at anerkende valget, skønt det var gennemført fuldt demokratisk.

Man indstillede desuden for en tid hovedparten af den økonomiske støtte til palæstinenserne. Og man giver israelske varer toldmæssige fordele, skønt de i mange tilfælde stammer fra de ulovlige israelske bosættelser på den palæstinensiske vestbred, hvad EU-Domstolen den 23. februar 2010 betegnede som ulovligt.

Men noget tyder på, at politikken er ved at ændre sig. EU har i hvert fald undladt at følge Israels opfordring om at indstille al støtte til palæstinenserne efter, at Hamas - som kontrollerer Gaza - og Fatah - der kontrollerer Vestbredden - har indgået en aftale om samarbejde.

Den 6. maj 2011 meddelte EU's udenrigspolitiske repræsentant Catherine Ashton, at Kommissionen har besluttet at give 85 millioner euro (cirka 640 millioner kroner) til palæstinenserne. Omkring halvdelen af beløbet vil gå til lønninger for lærere, læger og sygeplejersker, mens resten vil gå til at hjælpe palæstinensere i nød.