ARTIKLER


Oppositionen støtter Robin Hood-skat

Den danske holdning til beskatning af finanssektoren kan skifte med et Folketingsvalg.
Af Kenneth Haar
23. juni 2011

Nick Hækkerup (Socialdemokraterne), Jesper Petersen (SF) og Sofie Carsten Nielsen (Det Radikale Venstre) understregede på et debatmøde torsdag over for de knap 100 tilhørere, at de alle støtter indførelsen af en skat på 'finanstransaktioner', d.v.s. en skat på alle handler med værdipapirer. En skat, som tilhængere mener vil tjene to formål; at begrænse mængden af lynhurtige handler, og at skaffe et anseligt milliardbeløb til klimaarbejde, u-landsbistand og velfærd.

EU er nok
Blandt temaerne i debatten var, hvor mange lande i verden, der skal indføre en skat, før den vil virke efter hensigten, og ikke føre til kapitalflugt, sagde næstformanden for Socialdemokraterne Nick Hækkerup:
- Hvis man stiller sig selv dette mål, men samtidig siger, at det her kan vi først gøre, når alle er med, så er det det samme som at sige, at så bliver det aldrig til noget. Men er vi oppe i en størrelsesorden som EU, så er der rigeligt til, at man godt kan tage fat.

Dette synspunkt støttede Sofie Carsten Nielsen:
- En skat alene i Danmark. Nej, det tror jeg ikke på. Men jeg tror, det er muligt i EU. Og var jeg blevet medlem af Europa-Parlamentet for to år siden, så havde jeg været med til at fremme det forslag, sagde hun under henvisning til, at et stort flertal i Europa-Parlamentet for nyligt støttede indførelsen af en skat i EU.

SF's skatteordfører Jesper Petersen tog et skridt videre:
- Vi er vel som kontinent det største marked, så Europa er et godt sted at starte. Og hvis en mindre gruppe lande, en 'coalition of the willing', går foran andre, så synes jeg også, vi skal være med dér, sagde han.

Velfærd og u-lande
Skatten på finanstransaktioner - også kaldet en 'Robin Hood-skat' er skrevet ind i Socialdemokraterne og SF's 2020-plan, hvor det lyder, at partierne vil "..gå positivt ind i internationalt arbejde" med en skat. Den forsigtige formulering forklarede Nick Hækkerup med, at partierne gerne ser, at der gennemføres grundige analyser af om skatten kan føre til kapitalflugt til lande uden den slags beskatning, og af hvilken pris, almindelige borgere kan komme til at betale. Men han så dog mest beskatningen som noget, der kan styrke velfærden.

- Hvis jeg kunne få lov til at bestemme, hvad pengene skal gå til, så skal de gå til velfærd i Danmark. Så skulle de gå til bedre sygehuse, til ordentlig uddannelse, til ordentlig børnepasning. Og så skulle en del også gå til, at vi løfter vores forpligtelser og vores ambitioner i forhold til de fattigste lande, sagde Nick Hækkerup.

Sofie Carsten Nielsen svarede, at hun helst ser pengene brugt til at skaffe penge til internationale formål i FN-regi, såsom klimaarbejde og udviklingsbistand.

Forslag fra Kommissionen
Emnet bliver aktuelt i EU i løbet af den næste måned, hvor EU-kommissionen forventes at fremlægge sin holdning til indførelsen af en skat globalt eller på EU-niveau. Tyskland, Belgien, Frankrig, Østrig og Finland har allerede meldt klart ud, at de ønsker en skat indført på EU-niveau eller i et samarbejde mellem de lande, der ønsker det. Den danske regering er negativt indstillet, men med udmeldingerne fra de tre partier, og tidligere tilkendegivelser fra Enhedslisten, tyder alt på, at den officielle holdning til spørgsmålet ændres, hvis folketingsflertallet får ny farve.

Mødet var arrangeret af Oplysningsforbundet DEO og Robin Hood-kampagnen, som drives af bl.a. u-landsorganisationen IBIS, Mellemfolkeligt Samvirke og ATTAC-Danmark.