ARTIKLER


Regeringspartier i storslalom om EU-skat på transaktioner

Ordførerne siger ja. Ministrene siger nej. Regeringspartierne sender signaler i alle retninger om, hvorvidt EU på egen hånd bør indføre en skat på finansielle transaktioner.
Af Andreas Bay-Larsen
2. november 2011

S, R og SF har spændt skiene på fødderne og har kastet sig ud i en storslalom om en skat på finansielle transaktioner i EU.  Når Europaudvalget mødes fredag bliver det med en besked fra økonomi- og indenrigsmininister Margrethe Vestager (R) om, at hun tager til ministermøde i Bruxelles den 8. november med et "nej" til en EU-skat.

I et oplæg til mødet skriver økonomi- og indenrigsministeriet, at en global skat er den eneste løsning, da man frygter, at de finansielle aktiviteter ellers vil sive ud af EU.

"Regeringen støtter på denne baggrund ikke, at der indføres en afgift alene i EU eller i nogen anden europæisk form, og støtter ikke dansk deltagelse, hvis der indføres en afgift på finansielle transaktioner i en gruppe af EU-lande," lyder det i notatet.

Helle Thorning-Schmidt (S) har da også afvist en EU-skat over for Børsen den 21. oktober.

"Det står meget tydeligt i regeringsgrundlaget, at vi går ind for en transaktionsskat, hvis den er global," siger hun til Børsen.

Ordførere på afveje
Men det står åbenbart slet ikke tydeligt nok i regeringsgrundlaget. For blot tre uger siden, var udmeldingen fra regeringspartiernes ordførere den stik modsatte.

I det kommende nummer af NOTAT, der gik i trykken kort før statsministerens udmelding, forklarer S, R og SF's EU-ordførere, hvad det betyder, når partierne i regeringsgrundlaget vil "gå forrest i EU i kampen for indførelse af en global skat på finansielle transaktioner og vil presse på for en stærkere og klogere international regulering af finanssektoren for at forhindre flere finanskriser".

Svaret er fra alle tre partier, at de er åbne for en skat på EU-plan, hvis det ikke bliver en global version.

"Det er meget vigtigt at få sådan en skat på EU-plan. Og så er vi jo også meget fortrøstningsfulde, fordi Sarkozy og Merkel og også Barroso har været ude og sige, at det er vigtigt med sådan en skat på transaktioner," siger SF's EU-ordfører, Lisbeth Bech Poulsen.

"Det er utroligt vigtigt for os, at det bliver en skat, der spænder over hele EU - og helst globalt. Og derfor er det jo også noget, der bliver diskuteret på G20-mødet," siger hun.

Også De Radikales EU-ordfører, Sofie Carsten Nielsen, lader døren stå åben for europæisk enegang:

"Jeg vil ikke afvise, at det kunne finde sted i EU før andre steder, hvis EU står samlet om det her," siger hun.

"Det vi har sagt i regeringsgrundlaget er, at Danmark og den danske regering vil gå forrest i EU for virkelig at tage den her handske op og netop ikke lade det være en sovepude, hvor man siger, at hvis de andre lande gør det, så gør vi det også," siger Sofie Carsten Nielsen.

Vigtigt at sende et signal
Jens Joel, der er EU-ordfører for Socialdemokraterne, henviser til EU-Kommissionens aktuelle forslag om en europæisk skat på transaktioner.

"Det er en prioritet for den nuværende regering at få vedtaget et forslag omkring de her ting," siger han og påpeger, at EU dermed kan betragtes som en slags "coalition of the willing".

"Så det er ikke fordi, vi på den måde afviser, at det kan give god mening at lave det i en mindre gruppe, end den optimale, nemlig den globale. Og der kunne man i princippet godt forestille sig en mindre gruppe end 27 EU-lande," siger Jens Joel,

Han understreger dog, at det af hensyn til kommende forhandlinger er vigtigt at sende et signal uden at låse sig fast på noget.

"Det handler om at sige, at det her er noget, vi vil. Og det handler om, at vi jo ikke kræver, at det skal være globalt, før vi overhovedet vil begynde at tale om det. Men lige præcis, hvor snittet skal ligge, og hvor mange, der skal med, før vi kan sige, at vi er på - det vil være for tidligt at sige," siger han.