ARTIKLER


Sådan skal Grækenland komme ud af Euroen

Hvordan skal Grækenland handle, hvis landet skal ud af Euroen?
Af Sven Skovmand
11. november 2011

Det får man en opskrift på i artiklen »Dann scheint die Sonne«, der står i Der Spiegel for 7.11.2011. Artiklen er et interview med den tyske økonom Hans-Werner Sinn, der siger, at Grækenland er tvunget til at forlade Euroen, hvis landet skal have en fremtid. I artiklen redegør han for, hvordan det skal ske.

Bankerne skal holdes lukket i en uge, og i den periode skal alle konti og også statsgælden omlægges til drakmer, hvorpå drakmen skal nedskrives med 44 procent. Det vil betyde, at den græske industri får samme mulighed for at konkurrere, som industrien i Tyrkiet har. Det vil gøre varerne lettere at sælge og vil få turisterne til at vende tilbage.

Nedskrivningen af drakmen vil naturligvis betyde, at Grækenlands kreditorer vil miste omkring halvdelen af deres tilgodehavende, men det har de jo i virkeligheden allerede indstillet sig på. Og kun hvis Grækenland genvinder sin konkurrenceevne, kan de håbe på at få resten af deres tilgodehavender, siger Sinn.

På Spiegels spørgsmål om, hvorvidt andre lande vil følge Grækenland, siger Sinn, at Portugal er truet, men at Italien har mulighed for at klare sig. Det forudsætter dog, at de planlagte reformer ikke bare forbliver ord, men bliver ført ud i virkeligheden.