ARTIKLER


Svært at ændre dele af retsforbeholdet

Professor og grundlovsekspert Peter Pagh gør opmærksom på, at det giver problemer, hvis regeringen fastholder ønsket om kun at afskaffe dele det retslige forbehold, men vil bevare de strenge regler på udlændingeområdet.
Af Sven Skovmand
28. oktober 2011

Det gør han i artiklen "Enten - eller!" i Weekendavisen for 21. oktober 2011.

Regeringen har som den tidligere regering meddelt, at den ønsker en »opt-in« ordning, hvor man fra område til område meddeler, at man vil indordne sig under EU's regler. En sådan ordning har Storbritannien og Irland, men den danske grundlov står i vejen for, at Danmark kan få den.

Grundloven kræver, at enhver kompetence, der gives til EU, skal foretages efter Grundlovens § 20, der kræver folkeafstemning, hvis ikke mindst 150 af Folketingets 179 medlemmer stemmer for den. »Det er indlysende, at dette i praksis er ugørligt«, siger Peter Pagh.

Hvis man ønsker at bevare en dansk særstilling, må man efter professorens opfattelse skrive direkte i tiltrædelsesloven, at Danmark ikke er omfattet af artiklerne 77-80 i traktaten om EU's funktionsmåde, der netop omhandler grænsekontrol, asyl og indvandring.  Kun på den måde kan man undgå at fifle med Grundlovens bestemmelser, siger han.