ARTIKLER


4.500 mia.kr. i støtte til danske banker

Danmark har via bankpakkerne satset to en halv gange vores BNP på støtte til private banker. Det giver en europæisk andenplads, kun overgået af Irland, i ny opgørelse.
Af Rasmus Nørlem Sørensen
25. januar 2012

Ugebrevet A4 har foretaget en analyse af tal fra EU-Kommissionens statsstøttedatabase og kommer frem til, at danske banker har klaret sig rigtigt dårligt i krisen. Sammenlignet med vores nabolande ligger Danmark i top med antallet af dispensationer fra EU's forbud mod statsstøtte til private virksomheder og med den mængde garantikapital, der er stillet til rådighed.

EU-ekspert Peter Nedergaard mener, at tallene tydeligt illustrerer den danske banksektors langvarige og dybe krise.

»Danske politikere troede i begyndelsen, at vi blot så dønningerne fra en international krise. Men det viste sig senere at være en fundamental krise i den danske banksektor forårsaget af de store boliglån. Så EU's mange dispensationer til danske bankpakker er udtryk for, at bankkrisen i Danmark er både langvarig og omfattende,« udtaler han til Ugebrevet A4.

Danmark har stillet hele 4.500 mia. kr. eller 256 % af det danske BNP i statsgaranti til bankerne. Det tal overgås kun af det dybt forgældede og kriseramte Irland, der med 4.200 mia. kr. er oppe på 370 % af landets BNP. Nummer tre på listen er Belgien, der har lånt 90 % af deres BNP til private banker.

Læs hele artiklen her: Ugebrevet A4, 24/1-2012