ARTIKLER


Belgiere strejker mod finanspagt

Finanspagten bliver misbrugt af det liberale flertal i EU til at bekæmpe arbejderklassen. Det mener de belgiske fagforeninger, der i går strejkede i protest mod finanspagt-topmøde i Bruxelles.
Af Ole Aabenhus
31. januar 2012

De liberale regeringer, der dominerer EU, benytter sig af krisen til at skære ned på velfærdsstaten, det siger talsmanden for en af de tre store fagforeninger i Belgien, David Van Bellingen, til NOTAT. 

Belgien oplevede i går den første store generalstrejke siden 1993. Store dele af landet var lammet i protest mod de sociale nedskæringer og højere skatter, den belgiske regering er i gang med - for at få orden i landets økonomi og for at overholde de EU-regler, der nu strammes yderligere med finanspagten.

»Det er vigtigt nok, at EU-landene forpligter sig til et budgetunderskud inden for 3-procent rammen, men forpligtelsen bliver brugt som et alibi til at beskære de sociale ordninger, vi har tilkæmpet os«, siger Van Bellingen. 

Pension, pristal og skat
Nedskæringerne i Belgien er i første omgang gået ud over pensionsalderen og de muligheder for reduceret arbejdstid, orlov og lignende, der indgår i den belgiske model. »Vi ved godt, vi skal arbejde længere, og det er OK, men spørgsmålet er, hvordan ordningen nu skal skrues sammen«, siger Van Bellingen til NOTAT. 

Det, der især optager fagforeningerne, er, hvad der kommer på bordet i næste runde, i februar: Højere skatter og - forventer man - en reduktion i dyrtidsreguleringen, der er et hævdvundet og centralt element i belgiske overenskomster.

Et af de forslag, der ligger på bordet, går på at springe et par dyrtidsportioner over. Et andet går på at pille centrale dele som f.eks. energipriserne - de er steget med 30 procent over de sidste par år - ud af dyrtidssystemet. 

Strejken var mest effektiv i syd
Store dele af landet var lammet i går, - men der var betydelige regionale forskelle, som altid i belgisk sammenhæng. Den nordlige og østlige region, Flandern, blev ramt mindst, mens den sydlige del, Wallonien, stort set lå stille. 

Deltagerne i topmødet ankom til en militærlufthavn 40 km. uden for Bruxelles, fordi man til det sidste frygtede at lufthavnen i Bruxelles, Zaventem, ville blive ramt. Det blev den kun delvis, men lufthavnen i den sydlige del af landet, Charleroi, lå totalt stille.

Europæisk aktionsdag?

Der var demonstrationer uden for den bygning, hvor topmødet fandt sted i går, men formålet var ikke at blokere topmødet, siger Anne Demelenne, der leder den "røde" fagforening i Belgien, FGTB, til avisen Le Soir. »Vi ønsker tværtimod, at Europa finder andre løsninger end de nedskæringer, der i dag er foreslået«.

Hun lægger imidlertid op til flere strejker og bebuder en "aktionsdag på europæisk plan" den 29. februar.

FAKTA:

Belgien er netop blevet nedgraderet fra AA+ til AA af ratingbureauet Fitch.

EU-kommissionen har indledt den underskudsprocedure mod Belgien, der ligger i vækst- og stabilitetspagten, når et land har et underskud på statsfinanserne på over 3 procent.

I Belgiens tilfælde var underskuddet 4,2 procent sidste år - og det kan nå endnu højere, hvis regeringen skal redde Dexia, der engang var landets største bank.

Belgien havde en negativ vækst på 0,1 procent i tredje kvartal 2011.

I 2012 ligger den forventede vækst på 0,5 procent.