ARTIKLER


EU-Parlamentet på vej til Horsens

Et massivt flertal af EU-Parlamentarikerne har stem for, at Parlamentet skal have ét og ikke to hovedsæder fordelt på Bruxelles og Strasbourg.
Af Signe Pejstrup
1. april 2012

Horsens har som én af hovedbyerne for møder under det danske EU-formandskab vist sig som en fremragende by for topmøder og store events. Meget tyder på, at Horsens nu er helt inde i slutspillet om at skulle huse EU-Parlamentets hovedsæde.

Det har i årevis været diskuteret, om det var fornuftigt at EU's maskineri skulle have hovedkontor i både Strasbourg og Bruxelles. Et stort flertal i Parlamentet (429 mod 184) stemte i tirsdags for, at der skal være ét hovedkontor for EU for at komme rejseriet i mellem de to lande til livs. Dette vil give besparelser på millioner. Men det har været svært at opnå enighed om hvilke af de to byer, der skulle vinde et sådant udbud.

Flertal for Bruxelles
Flertallet foretrak Bruxelles frem for Strasbourg, mens EU præsident Martin Schulz holdt hårdt på Strasbourg som hovedkontor. Konflikten ser dog nu ud til at ende med et overraskende kompromis. 

Ifølge kilder i embedsværket for det danske formandskab arbejdes der i Parlamentets DONDE-udvalg (der varetager drifts og transportforhold for Parlamentets stab) på at Horsens skal fungere som ny hovedby for Parlamentet allerede fra januar 2013. Danmarks formandskab og de smukke omgivelser har tiltrukket mange klapsalver i løbet af de sidste måneder. Samtidigt var argumentet, at kriseramte EU har brug for en ny start - økonomisk, politisk - og ikke mindst brug for luftforandring.

Horsens i spil
»Der er ingen tvivl om, at Horsens er det helt rigtige valg for EU. Der er bred opbakning fra parlamentarikere og kommisærer, da EU har brug for nye og moderne omgivelser, og ikke mindst for de besparelser det vil give at samle kontorerne ét sted. Danmark har under formandskabet vist, at Jylland kan være et forbillede for os alle i et nyt stærkt, forenet og fremsynet EU«, udtaler Martin Schulz i et interview til NOTAT.

Byggerierne i Horsens vil tage fart henover sommeren. Kontorbygningerne i Bruxelles og Strasbourg vil blive omdannet til museer, konferencecentre og hoteller i løbet af de kommende år.

Læs mere om historien på EUobserverEUobserver