ARTIKLER


EU’s udviklingssamarbejde er tredjebedst i verden

Danmark indtager førstepladsen når det gælder rige landes udviklingssamarbejde, mens EU – trods sin status som verdens største bistandsyder - samlet set kun lander på en tredjeplads.
Af Ida Zidore
18. oktober 2012

EU er kendt som verdens største bistandsdonor. Men det betyder ikke, at det europæiske udviklingssamarbejde er i top.

Et ny undersøgelse af rige landes udviklingssamarbejde, som den amerikanske tænketank Center for Global Development (CGD) har foretaget, viser nemlig, at EU ligger nummer tre.

Danmark indtager til gengæld førstepladsen med en samlet score på 7,0 foran Norge, Sverige - og ja, hele resten af verden.

Indekset rangordner 27 af verdens rigeste lande i forhold til syv områder: Udviklingsbistand, handel, investeringer, migration, miljø, sikkerhed og teknologi.

Manglende kohærens
NOTAT har spurgt en af undersøgelsens bagkvinder, Alice Lepissier fra Center for Global Development, hvorfor EU ikke er helt i top, når der nu bliver postet så mange penge i udviklingssamarbejdet.

»Det er rigtigt, at EU er verdens største donor, og samlet set indtager EU også en topplacering indenfor udviklingsbistand og miljø. Men når det for eksempel gælder handel, klarer de sig ikke særligt godt, fordi politikkerne ofte modarbejder udviklingssamarbejdet«, siger Lepissier og uddyber:

»Det er det, vi kalder manglende kohærens (sammenhæng, red.) mellem politikkerne. Hvis man ser på scores for de forskellige, europæiske lande, kan man også se, at større lande som f.eks. Frankring trækker ned, mens de mindre typisk klarer sig bedre.«

CGD udgiver 29. oktober et arbejdspapir, der i detaljer sammenligner europæiske scores i indekset.

Danmark tilfreds
At Danmark ser ud til at klare sig godt på stort set alle udviklingssamarbejdets fronter, gør udviklingsminister Christian Friis Bach glad:

»Den danske udviklingsbistand roses for at være af høj kvalitet. Den skaber forandring og konkrete resultater for verdens fattige. Udviklingsbistanden er dog kun én af brikkerne i bestræbelserne for at skabe udvikling i verdens fattigste lande«, siger han i en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet.