ARTIKLER


Får vi afstemning om patenter?

EU vil have en særlig domstol om patenter. Det kan føre til en folkeafstemningen
Af Sven Skovmand
13. april 2012

Ifølge Politiken for 27. november 2011 har Folketingets Europaudvalg givet erhvervs- og vækstminister Ole Sohn mandat til at sige ja til en særlig EU-domstol, der kan tage stilling i patentsager. 25 af de 27 EU-lande går ind denne domstol. Det oplyses i artiklen »EF vil tvinge Thorning til afstemning«.

Oprettelsen af domstolen skal gøre det muligt, at man kan have et fælles EU-patent, og at de virksomheder, der søger patent, kun skal gøre det et sted. De slipper også for at føre retssager om patentet i hvert af EU-landene bortset fra de to, der ikke går ind for ordningen. Ifølge artiklen hævder Dansk Industri, at det vil spare dansk erhvervsliv for 110 millioner kroner om året.

Men ifølge Justitsministeriet vil en indførelse af en patentdomstol indebære overførelse af suverænitet, og den skal derfor vedtages efter Grundlovens § 20. Og hvis ikke mindst 150 af Folketingets medlemmer stemmer ja, skal den sendes til folkeafstemning. Det kræver både Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

»Vi mener principielt, at det danske folk skal høres, hver gang Danmark afgiver suverænitet. Det vejer tungest, og det bliver der ikke ændret poå. Også selv om vi i den her sag nok vil anbefale et ja,« siger Dansk Folkepartis EU-ordfører Pia Adelsteen.

Advokatrådet går imod patentdomstol

Mens Dansk Industri er en varm tilhænger af, at EU får oprettet en patentdomstol, går Advokatrådet nu imod. Det oplyser Politiken den 4.12.2011 i artiklen »Advokatrådet advarer mod EU-patentdomstol«.

Ifølge advokat Jakob Krag Nielsen vil domstolen skabe store problemer for små og mellemstore virksomheder, fordi den har instanser rundt omkring i Europa. De risikerer nemlig – berettiget eller uberettiget – at blive anklaget af store virksomheder for at krænke deres patenter. Og hvis de skal rejse til forskellige lande i Europa og deltage i en retssag, der føres på et fremmed sprog – ja, så bliver det nærmest umuligt for dem at vinde.

Jakob Krag Nielsen forventer, at de store virksomheder vil føre sagerne i det land, hvor de små virksomheder har sværest ved at forsvare sig. Det værste land er England, hvor det er op imod ti gange så dyrt at forsvare sig i en patentsag, som det er i Danmark.

Professor Jens Hemmingsen Schovsbo fra Københavns Universitet giver Advokatrådet ret i meget af kritikken. Han mener dog, at en central patentdomstol er en god idé. Man må bare sikre sig, at den opbygges på en sådan måde, at små og mellemstore virksomheder får rimelige muligheder.