ARTIKLER


Fransk kovending i roma-spørgsmålet?

Så sent som i sidste uge deporterede Frankrig i hundredevis af romaer. Nu skal et nyt program lukke op for romaer, der ønsker at tage arbejde i Frankrig.


Af Torsten Oster Schmidt
21. august 2012

Ifølge den franske indenrigsminister Manuel Valls overvejer Frankrig at udarbejde et arbejdsrelateret integrationsprogram, der skal gøre det lettere for bulgarske og rumænske statsborgere at tage arbejde i Frankrig. Hovedparten af de omtrent 20.000 romaer, der opholder sig i Frankrig, har netop enten bulgarsk eller rumænsk statsborgerskab. Det fremgår af en artikel bragt i EUobserver.

Lempelse af restriktioner

I dag er der en række særligt stringente krav, som er specielt rettet mod bulgarske og rumænske statsborgere. Ved ansættelse af de to nationaliteter bliver arbejdsgivere eksempelvis pålagt en afgift til de franske immigrations- og integrationsmyndigheder.

Bulgarere og rumænere er ligeledes afskåret fra at tage arbejde i en række brancher. Reglerne har været genstand for kritik, og mange iagttagere mener, at de er strid med gældende EU- og folkeret.

Bredside til Bulgarien og Rumænien

Fra fransk side er man uforstående over for kritikken fra blandt andre EU-kommissær for retlige anliggender, Viviane Reding, samt en række menneskerettighedsorganisationer, herunder European Roma Rights Centre (ERRC).

Manuel Valls vender sagen på hovedet og siger, at det er på tide, at Bulgarien og Rumænien løfter deres indsats over for romaer.

I et nyligt interview til fransk radio sagde han:
»Såfremt disse lande vitterligt ønsker at deltage i Schengen-samarbejdet, er de forpligtede til at ændre deres mange hundrede år gamle diskriminationspolitik over for denne befolkningsgruppe«.

Deportation løser ikke problemet

Ifølge ERRC er de nye toner fra fransk side ikke udtryk for næstekærlighed, men slet og ret en pragmatisk tilgang til et problem, der ikke bliver løst ved deportationer.

»Romaer bliver behandlet så dårligt i Bulgarien og Rumænien, at det ikke er nogen overraskelse, at de gang på gang rejser væk. At deportere romaer til disse lande løser derfor ingen problemer, da de simpelthen vender tilbage igen før eller siden «.

 

Læs mere om sagen i EU-observer (engelsk)