ARTIKLER


Israel ødelægger EU-projekter

Den israelske hær ødelægger mange projekter, som er bevilget af EU; til palæstinenserne. Men EU kan kun sjældent få erstatning
Af Sven Skovmand
1. august 2012

Den israelske hær går målrettet efter at ødelægge projekter, der kan udvikle de palæstinensiske områder på Vestbredden af Jordan-floden. En væsentlig del af disse projekter – 220 millioner kroner – er finansieret af EU, og projekter til 12,5 millioner er finansieret af Danmark.

Det oplyser Politiken den 29. maj 2012 i artiklen »Den israelske hær ødelægger EU-udviklingsprojekter«.

Oplysningerne er kommet frem som følge af et spørgsmål til Kommissionen fra et britisk medlem af EU-Parlamentet, men i virkeligheden ødelægger hæren endnu mere. Folkekirkens nødhjælp har således set to brønde forsvinde under den israelske hærs bulldozere, og to andre brønde er på vej til at blive ødelagt.

EU har krævet erstatning over for de israelske myndigheder, men kan kun rejse kravet for en del af projekterne – dem, der endnu ikke er fuldført. For når projekterne først er overdraget til palæstinenserne, er de palæstinensisk ejendom og kan uden videre ødelægges af israelerne.

Den tyske regering har derfor valgt at føre den politik, at den beholder ejendomsretten til alle de installationer, den laver i de besatte områder.