ARTIKLER


Italiensk politik: Drilsk på den maniske måde

Den italienske gældskrise har fået en 63-årig komiker til at gå ind i politik. Nu er han blevet en af landets største stemmeslugere. Den korte forklaring er blåmuslinger.
Af Ida Zidore
21. maj 2012

Det stod klart efter forrige weekends lokalvalg i Italien, at de italienske vælgere har fået nok. Ikke bare af krisen, men af den politiske ledelse i al almindelighed. De tre største partier fik sølle 37% af stemmerne mod 72% i 2010.

Resultatet tåler sammenligning med det seneste græske valg, hvor det også var småpartierne, der stormede frem.

Alt tyder på, at italienerne hungrer efter et brud med den økonomiske sparekurs, der har præget støvlelandet siden Mario Monti blev indsat som teknokratisk premierminister i slutningen af 2011.

Som muslinger på klipper
Og "5-Stjerne Bevægelsen", med komikeren og populisten Beppe Grillo i front, er netop sådan et brud.
Grillo tiltrak sidste år stor opmærksomhed, da han i protest mod spareplanerne dumpede en bunke rådne muslingeskaller foran Italiens parlament.

Han anklagede de italienske politikere for at presse lønarbejderne med nedskæringspakker, mens de selv klamrer sig til deres egne privilegier. Som muslinger klamrer sig fast til klipper.

»Politikerne skulle selv prøve at tage jobs som daglejere«, skulle Grillo have sagt ifølge The Wall Street Journal.

Italienerne er, efter forrige weekends lokalvalg at dømme, vilde med komikerens besk ironiske kommentar til den snyltende politiske klasse. Hans parti fik 10% af stemmerne.

Klovneprinsen
Grillos og de andre småpartiers succes har fået højtstående politikere til at overveje, om støtten til Monti er for dyr. Det kan betyde snarligt valg i Italien.

Den etablerede politiske elite er tvunget til at forholde sig seriøst til en mand, der tilfældigvis også er landets mest berømte komiker.

"Klovneprinsen af italiensk politisk", som ABC News har beskrevet ham i et portræt:

»Han er drilsk på den maniske måde ligesom Robin Williams og har populistisk medietække som Michael Moore«.

 

Læs også Fløjene vinder frem i Grækenland