ARTIKLER


Kampen om kvindekvoter fortsætter

EU-kommissær Viviane Reding opgiver ikke lovgivning om flere kvinder i europæiske virksomhedsbestyrelser, selvom forslaget er forkastet. Det var alligevel ikke ambitiøst nok, mener dansk professor.
Af Tanja B. Itenov
3. november 2012

Det går sjældent stille for sig, når politikere diskuterer kvinder og magt. Som da EU-kommissær Viviane Reding i sidste uge måtte se sit lovforslag om faste kvoter for kvinder i bestyrelser forkastet, inden det nåede frem til afstemningen i EU-kommisionen.

Lovforslaget er kontroversielt og vækker stor modstand blandt mange af EU's medlemslande, selvom det ifølge en dansk ekspert ikke stiller markante krav til virksomhederne.

Den danske professor Anette Borchorst fra Aalborg Universitet kalder i en artikel i KVINFO's webmagasin lovforslaget for en "light-udgave".

Håbet ikke opgivet
Viviane Redings lovforslag om kvindekvoter blev tidligere på året vedtaget i EU-parlamentet. Men kort før lovforslaget nåede til afstemningen i EU-kommissionen, blev det forkastet af kommissionens egne jurister.

Begrundelsen for afvisningen var ifølge den tyske avis Die Welt, at det ikke er kommissionens opgave at lovgive om EU-landenes interne virksomhedspolitikker.

På trods af afvisningen har Viviane Reding ikke opgivet håbet om at sikre kvinder indflydelse i de virksomheder, der er underlagt EU's lovgivning.

På Viviane Redings twitter-profil skrev hun umiddelbart efter forslaget blev forkastet: "Jeg har ikke givet op og vil sætte punktet på kommissionens dagsorden igen inden udgangen af november".

Forslaget kræver, at der i 2020 skal være 40 procent kvinder i bestyrelserne i børsnoterede virksomheder med mere end 250 ansatte og en omsætning på over 50 millioner euro (over 750 millioner kr.).

Hvis målene ikke opfyldes, vil virksomhederne kunne straffes med sanktioner såsom bøder, inddragelse af statslige tilskud eller udelukkelse fra offentlige konkurrencer.

Men Anette Brochorsts kritik går på, at medlemslandene selv må bestemme, hvilke sanktioner de vil indføre for de virksomheder, der ikke lever op til direktivet. De kan for eksempel nøjes med at kræve af virksomhederne, at de forklarer, hvorfor de ikke har nået målet.

Nyt lovforslag på vej
Indholdet i Viviane Redings nye lovforslag er endnu uvist, men det forventes at blive forlagt kommissionen allerede den 14. november.

Ifølge KVINFO's webmagasin er den gennemsnitlige andel af kvinder i bestyrelser i EU i 2012 13,7 pct.