ARTIKLER


Krav om færre licitationer

Kommunernes Landsforening og Danske Regioner kræver, at Danmark skal arbejde for at ændre EU’s udbudsregler.
Af Sven Skovmand
6. januar 2012

EU kræver i dag, at alle offentlige opgaver på over 1,5 million kroner skal sendes i udbud i hele EU. Det koster kommuner og regioner store beløb - uden at de får noget ud af det. I praksis kommer der nemlig kun tilbud fra danske virksomheder.

Kommunerne skønner ifølge Berlingske den 4. januar 2012, at hvert udbud koster dem 500 arbejdstimer, og regionerne regner med det dobbelte. En væsentlig del af disse timer kunne spares, hvis man slap for EU-udbuddet.

Kommunernes Landsforening og Danske Regioner kræver nu, at Danmark arbejder for, at grænsen for EU-licitationerne sættes til 1 million euro eller 7,5 millioner kroner. Samtidig ønsker de, at der stilles færre krav til udbuddene, og at det i højere grad gives mulighed for at have dialog med de firmaer, der giver tilbud.

Professor Steen Treumer, der er ekspert i EU-udbud, mener ikke, at det vil være muligt i løbet af kort tid at få ændret grænsen for EU-udbud. Derimod mener han, at den danske regering kan gøre langt mere for at forenkle reglerne.