ARTIKLER


Kritik: EU kriminaliserer asylsøgere

EU Kommissionens forslag om at give politiet adgang til asylansøgeres fingeraftryk kriminaliserer ansøgerne, siger kritikere.
Af Mads Stampe Hansen
21. juni 2012

Et nyt forslag fra EU Kommissionen vil give politiet i de europæiske medlemsstater adgang til EU's fingeraftryksregister for asylsøgere, Eurodac.

Registret blev oprettet i 1993. Dengang forsikrede Kommissionen, at oplysningerne ikke ville blive benyttet til at efterforske bedrageri. Det ser dog ud til at blive ændret med det seneste forslag.

Da Kommissionen forsøgte at få tilsvarende ændringer igennem i 2009, blev forslaget kritiseret kraftigt fra FN's Flygtningekommissariat, UNHCR, der frygtede, at det ville medvirke til en øget kriminalisering af asylansøgere.

Stort set samme kritik har fulgt Kommissionens seneste forslag.

Til nyhedstjenesten EUobserver siger Dr. Maarten den Heijer, ekspert i international lov, at »forslaget reelt forvandler alle asylansøgere, hvis data er blevet registret, til mistænkte, og at det rent faktisk vil øge risikoen for forfølgelse af asylansøgere ene og alene på den baggrund, at de på et tidspunkt har indgivet en ansøgning om asyl et eller andet sted«.

Kommissionens løfter
Kommissionen er opmærksom på kritikken og forsikrer, at adgangen til registret kun vil ske under meget begrænsede og klart definerede omstændigheder.

I en pressemeddelelse understreger EU-Kommissæren for Indre Anliggender, Cecilia Malmström, at adgangen kun vil ske i sager, hvor der kan være mistanke om alvorlig kriminalitet eller terrorisme. Desuden vil politiet blot få at vide, om der er et match i registret eller ej.

I forslaget udelukkes det desuden udtrykkeligt, at politiet i medlemsstaterne systematisk kan søge i Eurodac-databasen. Det er forbudt at udveksle personoplysninger, der er indhentet fra »tredjelande, organisationer eller enheder«, hedder det i pressemeddelelsen.

 

Læs mere i Kommissionens pressemeddelelse her

Kritikken på EUobserver kan findes her