ARTIKLER


Parlamentet vil med i kriseløsning

Lille krise eller stor, Europa-Parlamentet lader ikke en mulighed at markere sin rolle gå fra sig. Formanden Martin Schulz insisterer på at han også skal være med til at lægge køreplanen for en fordybet Union.
Af Staffan Dahllöf
28. juni 2012

(NOTAT/BRUXELLES) Den tyske socialdemokrat, og Parlamentsformand Martin Schulz insisterer på, at han som repræsentant for de folkevalgte parlamentarikere skal deltage i den arbejdsgruppe, der er i gang med at udforme omridset af eurozonens og måske Europas fremtid.

Det fremgik af et pressemøde i Bruxelles her i aften. Schulz deltog i EU-topmødets første time. Derefter måtte han forlade lokalet. Det er der intet nyt i. Parlamentets formand inviteres altid med i starten for at fremlægge de folkevalgtes synspunkter. Så er det farvel og tak.

Men det agter ikke Schulz at finde sig i meget længere til.

»Jeg må sige, at stats-og regeringscheferne betragter Parlamentet som en irriterende faktor. Og med den gældende traktat kan jeg ikke deltage i hele mødet. Men jeg vil insistere på at blive inviteret til arbejdsgruppen med repræsentanter for de fire andre institutioner (topmødeformanden Van Rompuy, Kommissionsformanden Barroso, Eurogruppens formand Juncker og ECB-chefen Draghi)«, sagde Martin Schulz på et pressemøde.

De fire, der har forberedt rapporten om at få skabt en bankunion, en fælles finanspolitik og en politisk union håber at få et udvidet mandat fra topmødet til at præcisere forslaget i efterårets løb.

Om de også er villige til at tage Schulz med som et femte hjul på vognen, er noget mere usikkert – og endnu mere usikkert er det, hvad stats- og regeringscheferne måtte mene.

Ved ni-tiden torsdag aften havde topmødet endnu ikke startet diskussionerne om euroens, og måske også EU's, fremtid. Mødet var stadig optaget af den foreslåede vækstpakke – der ellers blev betragtet som en sag, man skulle kunne ekspedere i løbet af et par timer torsdag eftermiddag.

Parlamentet = EU's intellektuelle avantgarde

Martin Schulz sagde på pressemødet, at Finanspagten er trådt i kraft, vil han deltage i de topmøderne, der holdes for pagtens medlemmer – altså euro-landene plus de øvrige lande, der har tilsluttet sig, herunder Danmark. Dér vil han nægte at forlade lokalet, erklærer han.

Udtalelsen hentyder til det faktum, at Finanspagten blev lavet som en mellemstatslig aftale, den omfatter ikke alle EU-landene og er ikke styret af EU-traktatens regler.

Et af parlamentsformandens argumenter for, at han selv skal have en central rolle, er at mange af de idéer, som diskuteres på topmøder, allerede har været diskuteret i Parlamentet. Det gælder blandt andet idéer om en bankunion, skat på finanstransaktioner (”Robin Hood-skat”), projektobligationer og ikke mindst euroobligationer.

På pressemødet fik Schulz et spørgsmål, om ikke Parlamentet dybest set er irrelevant, og om han selv ikke er et tudefjæs.

Schulz, som er kendt for sit til tider stærke temperament tog en dyb indånding, inden han svarede langsomt og meget tydeligt:
» Det er Parlamentet, som er det intellektuelle avantgarde i Europa.«