ARTIKLER


Ydmyg ikke grækerne!

Den tyske avis Bild skriver om Grækenland: ”Så sælg da jeres øer”, og den tyske finansminister taler om ”et bundløst hul”. Nu hedder det fra græsk side: Pas på, I ikke ydmyger på samme måde som Tyskland blev ydmyget efter 1. verdenskrig. Det vil få konsekvenser!
Af Ole Aabenhus
17. februar 2012

Det forventes, at eurolandenes finansministre på mandag vil skrive under på den græske redningspakke på knap 1.000 milliarder kroner, så Grækenland kan betale den gæld, der forfalder om en måned - 20. marts. Men det er fortsat uafklaret, hvor omfattende kontrolforanstaltninger, eurolandene i Nordeuropa vil forlange.

Kredse tæt på den tyske regering har krævet en slags statsholder indsat i Athen som garanti for, at grækerne retter ind og dermed bliver i stand til at tilbagebetale inden for de fastsatte tidsfrister.

I en artikel i dag i International Herald Tribune skriver chefredaktøren for den ansete avis Kathimerini, Alexis Papahelas, under overskriften "Ydmyg ikke grækerne": De fleste grækere har forstået, at hjælpen kommer med en spændetrøje, der ikke bare forsvinder igen, men »Hvad de ikke kan klare er det diktat, der kommer fra Tyskland og nogle af Tysklands nordeuropæiske partnere... det gør det umuligt for reformkræfterne at overbevise nogen som helst om behovet for forandringen«.

"Så sælg dog jeres øer"
De partnere, der refereres til, er Holland og Finland, men det er Tyskland, der er i fokus i de græske protester. Avis Bild skrev for kort tid siden, "Så sælg dog jeres øer - I konkursryttere", mens Schäuble i et interview på Südwestfunk sammenlignede Grækenland med et "bundløst hul".

Samme sted fik han sagt, at det græske valg, der er berammet til april, nok burde udsættes et år, så den siddende statsminister, som er indsat efter pres fra udenlandske kreditorer, Lucas Papdemos, kunne blive siddende så længe. Det er højst usædvanligt, at et lands regering udtaler sig om indenrigspolitik i et andet land, men her gik Schäuble lige til sagen: Et valg i april ville være "yderst betænkeligt", sagde han.

 »Vi ved, hvad et diktat, som det, vestmagterne stillede Tyskland overfor efter 1. verdenskrig har ført til«, skriver redaktør Papahelas med henvisning til Weimarrepublikken og Hitlers opstigen i mellemkrigstidens Tyskland. Om situationen i sit eget land siger han: »Ekstremisternes skare er i vækst, både på højre og venstre fløj, og den politisk vold tager til".

Opfordring til mådehold
Også den franske regeringschef Francois Fillon mener, at "diktaterne" over for Grækenland går for vidt: »Grækerne har lovet omfattende reformer. Nu er det op til de øvrige europæere at holde deres del af forpligtelserne«.

I en tale i EU-Parlamentet i Strasbourg onsdag sagde den italienske regeringsleder Mario Monti, at kravene til Grækenland måske var »overdrevne«. Grækerne gør »alt, hvad de kan«, sagde han.

70 pct. tab
Det ventes, at der mandag kommer en aftale med bankerne om afvikling af den græske gæld. Aftalen betyder, at banker og andre, taber 70 pct. på deres udlån til Grækenland.

Fra Athen oplyses det, at et offentligt ejet hospital, Evangelismos, har beskåret sine budgetter med cirka en fjerdedel. I mellemtiden er antallet af patienter steget med en fjerdedel, fra 82.000 til 100.000, fordi mellemklassen har måttet opgive sine private sundhedsordninger og derfor nu rykker ind i køen på de offentlige sygehuse.

Artiklen "Ydmyg ikke grækerne" kan læses i sin helhed her:
http://www.nytimes.com/2012/02/17/opinion/do-not-humiliate-the-greeks.html?_r=1&scp=1&sq=papahelas&st=cse