ARTIKLER


5 skarpe til Dan Jørgensen


Af Ida Zidore
1. oktober 2013

Er Kommissionens ambitioner for 2030-målene høje nok?

EU-Kommissionen har endnu ikke været konkrete i forhold til præcis hvor meget og hvordan, vi skal skære i vores CO2-udledninger frem mod 2030. Men der er gode takter, og det er næppe klimakommissær Connie Hedegaard, der svækker EU’s ambitioner. Jeg er langt mere bekymret for, om EU’s medlemslande simpelthen har sat klimakampen på stand by.

 

Bør det nuværende mål om 20% reduktion af drivhusgasser inden 2020 sættes op til 30%?

Ja. Alle eksperter siger, at det er nødvendigt, hvis vi skal undgå, at klimaforandringerne løber løbsk. Men det er også noget, vi skal gøre for at styrke vores konkurrenceevne. I fremtiden er det dem, der er mest energieffektive, der står bedst i den globale konkurrence.

 

Skal EU afskaffe kvotehandelssystemet?

Nej, det ville være tåbeligt at afskaffe det, som Kina, Australien og andre nu kigger på for at kopiere. Men det skal selvsagt reformeres, så det bliver mere effektivt, og så der ikke kan svindles. Allervigtigst er det, at prisen for en CO2-kvote hæves. Ellers er der ikke de nødvendige incitamenter til at spare. Det er simpelthen nødvendigt for at gøre økonomien i vedvarende energi god nok.

 

Kan EU blive 100% uafhængig af importerede fossile brændstoffer?

Vi er jo allerede enige om, at vi skal være tæt på uafhængige i 2050, så det korte svar er ja. Problemet er, at det er småt med viljen til også at sætte de konkrete tiltag i gang, der er behov for allerede nu.

 

Hvad mener du om biobrændstof som alternativ energikilde?

Vi skal ikke bruge så meget 1. generations biobrændsel. Majs og andre fødevarer skal ikke laves om til brændsel og puttes på biler. 2. generations biobrændsel er derimod en god idé.