ARTIKLER


EU forsinkede påbud om hindbær

Der gik ti måneder, inden EU godkendte, at frosne hindbær skal opkoges i et minut i institutioner og restaurationer


Af Sven Skovmand
17. januar 2013

Udenlandske hindbær har længe været en sundhedsrisiko. Det så man i 2005, da fem mennesker døde efter at have indtaget føde, hvor der var brugt frosne polske hindbær.

Siden da har der ikke været dødsfald, men mange har fået diaré og opkastninger efter at have fået frosne hindbær fra Serbien. Derfor gik fødevareminister Mette Gjerskov kort efter sin tiltræden ind for, at man af plejehjem, sygehuse og andre offentlige institutioner skal kræve, at de frosne hindbær får et opkog på mindst et minut, inden de bruges i madlavningen. Det samme krav ville hun stille til restauranter, caféer og bagere.

Men denne beslutning kunne kun gennemføres, hvis EU sagde ja, og der gik hele ti måneder, inden EU-Kommissionen tillod, at man stillede det af ministeren ønskede krav. Det oplyser Berlingske mandag den 1. oktober i artiklen »Hindbær-krav var ti måneder undervejs«.