ARTIKLER


Islands fremtid i EU er tvivlsom

Udsigten til, at Islands optagelsesforhandlinger med EU bliver lagt endeligt på is, bliver måske en realitet efter weekendens valg, der gav flertal til de borgerlige og EU-kritiske partier.


Af Therese Lihn Thomsen
30. april 2013

Islændingene har stemt den siddende socialdemokratiske og rød-grønne regering ud, da der i lørdags var valg til de 63 sæder i Islands parlament, Althingi. 

De vindende partier blev det konservative Selvstændighedspartiet, der fik 26,7 % af stemmerne og Fremskridtspartiet, der fik 24,4 % af stemmerne. 

De to forhandler nu om at danne en koalitionsregering.

Sejr til krisens magthavere
Den tidligere regering fik en hård medfart ved lørdagens valg. Den islandske befolkning cementerede sin utilfredshed med det socialdemokratiske regeringsparti Alliancen, der mistede 11 af sine 20 sæder.

Nu er mandatet givet tilbage til de gamle magthavere fra krisetiden - de selvsamme partier, der havde stort medansvar for kollapset i 2008, hvor Islands tre største banker krakkede.

Det var især de strenge sparetiltag og krisehåndteringen med erstatningssagen om den krakkede netbank Icesave som omdrejningspunktet, der gjorde den nu afgående statsminister Jóhanna Sigurðardóttir og hendes regering så upopulær.

Vil stoppe EU-ansøgningen helt
Island søgte om optagelse til EU i 2009 med håbet om, at det kunne hjælpe landet til at komme sig oven på kvæstelserne fra det finansielle sammenbrud.

Men forhandlingerne med EU er i mellemtiden ikke rykket meget. Der har været uenigheder på områder som landbrug og fiskeri – de største og vigtigste erhverv i Island.

Det fik den afgående regering til at sætte optagelsesforhandlingerne på pause i starten af året, indtil det nye valg (i lørdags, red.) var overstået. 

Den kommende statsminister i Island bliver med stor sandsynlighed lederen af Selvstændighedspartiet, Bjarni Benediktsson. Og med ham ved roret, skal man i EU ikke forvente flere forhandlingsmøder med Island.

Inden valget udtalte Benediktsson, at han havde planer om at stoppe Islands EU-ansøgning fuldstændigt, hvis han skulle blive den nye leder af den lille republik i Atlanterhavet.

EU-venligt parti valgt ind
Islændingene havde mulighed for at stemme på hele 15 partier ved weekendens valg. 

Et af de nye partier, der blev stemt ind, er det EU-og eurovenlige parti, Lys Fremtid, der vandt 6 sæder i parlamentet. 

Lys Fremtid ser dog ikke ud til at få meget vind i sejlene med sit EU-projekt. Samtidig med, at den økonomiske stabilitet i Island er blevet forbedret, er EU-modstanden i befolkningen steget tilsvarende.

Seneste målinger viser, at 25 % af den islandske befolkning støtter EU-medlemskab, skriver EUobserver.