ARTIKLER


Prinsesserne på Hotel Conrad

Slaveri og menneskehandel kan foregå de mest forunderlige steder.
Af Ki Saenger
17. januar 2013

I 2008 LEJEDE den 64 årige enke-emir Hamda Al Nahyan fra Abu Dhabi hele fjerde etage på hotel Conrad i Bruxelles, i alt 54 værelser. Hun trængte til medicinsk behandling. Med sig i sit private jetfly havde hun sine fire døtre (prinsesserne Shaima, Myriam, Maessa og Rawda), yderligere tre andre prinsesser – plus 23 personer, herunder bodyguards og 17 tjenestepiger fra 8 forskellige lande. Flest fra Nordafrika.

Pigerne var blevet hvervet i deres respektive hjemlande, og ved ankomsten til Abu Dhabi havde enkedronningen påtaget sig at opbevare deres pas. Altså ankom de i det private jetfly uden personlige papirer. Ingen har til dato kunnet redegøre for, hvordan de er kommet ind i landet.

Pigerne blev installeret på to sovesale, de kristne for sig og de muslimske for sig. Men ofte måtte de ligge på en måtte uden for en dør, for prinsesserne krævede opvartning 24 timer i døgnet. De var lukket inde på etagen. De fleste fik 1.125 kr i løn om måneden, enkelte dog helt op til 3.750 kr. Lønnen blev dog ikke udbetalt.

Den 29. juli 008 kom det belgiske arbejdstilsyn uanmeldt anstigende på 4. etage med krav om at få sagen indbragt for en strafferetslig domstol.

Kort tid før var det lykkedes to kvinder at flygte. Den ene blev fanget i lufthavnen. Den anden, 35-årige Djamila fra Marokko, gik først i skjul, dernæst til avisen Le Soir og til politiet. Begge var de skræmt fra vid og sans af frygt for repressalier mod deres familier i hjemlandet.

Anklagen lød på menneskehandel, umenneskelig og nedværdigende behandling, indespærring og manglende udbetaling af løn til i alt 17 tjenestepiger. Det faktum, at pigerne var i en meget prekær situation uden papirer, uden penge og i hvert fald én gravid, udgjorde skærpende omstændigheder.

Djamila hævdede, at hotellet måtte have vidst om forholdene på 4. etage, eftersom hun og andre piger brugte hotellets køkken i kælderen til at lave mad til prinsesserne.

Men hoteldirektøren, Marc de Beer, påberåbte sig total uvidenhed, og ved en domstol i 2010 blev hotellet totalt frikendt. 15 kvinder blev anerkendt som ofre for menneskehandel, og anklageskriftet mod de 8 prinsesser opretholdt, skønt prinsesserne – i forståelse med de belgiske myndigheder – for længst er taget hjem til Abu Dhabi.