ARTIKLER


EU og USA's forhandlere har fået stjernekokken Jamie Oliver på nakken. Oliver er kendt for sit engagement i bedre madvaner og madvarer. På NOTAT's bagsideredaktion verserer for øjeblikket adskillige sideløbende væddemål om, hvornår Olivers mere aggressive kollega og landsmand Gordon Ramsey melder sig ind i kampen.

Flere artikler
Gå til forside

Kategorier:

Madkamp over Atlanten

Den britiske TV-kok, Jamie Oliver, kaster stjernestøv over kampen mod elendige amerikanske fødevarer – og mod frihandelsaftalen mellem EU og USA.


Af Michael B. Lauritsen & Rasmus Nørlem Sørensen
1. september 2014

BAGSIDEN. En af verdens mest populære TV-kokke, den engelske Jamie Oliver, har for nyligt langet kraftigt ud efter frihandelsaftalen mellem EU og USA, kendt under det mundrette navn TTIP.

Oliver har oplevet amerikansk madkultur indefra gennem sin tv-serie om amerikansk skolemad, og siger nu til avisen The Times, at han er alvorligt bange for, at væksthormoner eller pesticider, der i dag er ulovlige i EU, vil finde vej til de britiske middagsborde gennem en frihandelsaftale.

De samlede indtægter fra Jamie Oliver Holdings faldt fra det, der svarer til 83,7 mio. kr. i 2012, til 55,8 mio. kr. i 2013. Oven i dette, må udsigten til at skulle lave opskrifter på Coq Au Vin med GMO-skalotteløg, pesticid-persillerod, kraftig californisk rødvin og klorrenset hanekylling blot for at kunne sælge kogebøger på det europæiske marked, være uudholdelig, vurderer NOTAT's bagside.

Fransk afvisning

Franskmændene har reageret håndfast på køkkenkendissens udmelding. Øget import af det, der i Frankrig omtales som ”fødevarelignende produkter” fra burgerlandet er én ting. Men når selv en opkomling af en såkaldt kok fra England, der som bekendt har verdens værste cuisine, frygter for fødevarekvaliteten efter TTIP – så står gallerne af.

På internetmediet Modkraft kan man læse, at to af de største franske regioner prompte har erklæret sig som ”zoner uden for det Transatlantiske Handels- og Investeringspartnerskab,” det vil sige udenfor den europæisk-amerikanske frihandelsaftale TTIP.

NOTAT’s bagsideredaktion arbejder på højtryk for at få afklaret, hvordan zonerne rent praktisk kommer til at fungere.

Smagen af Europa

EU’s Handelskommissær, Karel de Gucht, afviser kritikken af aftalen. Det er under hans vinger, forhandlingerne mellem EU og USA pågår.

Da EU-Parlamentet i foråret lancerede en konkurrence, hvor man via Facebook kunne stemme på Europas lækreste retter (under sloganet ’Smagen af Europa’), dukkede der adskillige anonyme nomineringer op, heriblandt ”megabillig megabøf med væksthormon og kantareller”, ”GMO-græskarsuppe med kørvel og revet parmesan” samt ”fransk landbrie med vilde bær marineret i rom og pesticider”.

Ingen af nomineringerne nåede frem til den officielle konkurrence, men en simpel konspirationsteoretisk analyse peger på, at Handelskommissærens embedsværk har forsøgt at liste forslagene ind, for at tilvænne den europæiske offentlighed de amerikanske fødevarenormer.

Vinderen af konkurrencen blev for øvrigt det bulgarske bidrag ’Shopska’ salat, der består af tomater, agurk, peberfrugt, løg, persille, solsikkeolie, feta (kan erstattes med ”græsk inspireret salatost”), salt og peber. Den vandt med 20.294 Facebook-stemmer foran den litauiske kolde rødbedesuppe Šaltibarščiai, der fik 6.186 stemmer. Danmarks deltager, smørrebrødet, fik ved samme lejlighed 95 stemmer.

Artiklen blev første gang bragt i NOTAT nr. 1275 som udkom 1. september 2014