ARTIKLER


Et andet Europa - med Tsipras

Nok var højrepopulismen på alle danske læber lige efter valget. Men i Sydeuropa blev den helt store stjerne en socialist.


Af Michael B. Lauritsen
1. juli 2014

At det ny-nazistiske parti Gyldent Daggry erobrede ni pct. af de græske stemmer, kan ikke ignoreres. Ej heller kan det, at 21 pct. af de italienske vælgere stemte på den italienske komiker Beppe Grillos populistiske Femstjernede Bevægelse.

Men den helt store stjerne i Sydeuropa blev alligevel Alexis Tsipras, den 39-årige leder af venstrefløjskoalitionen Syriza i Grækenland. Med 26,6 pct. af stemmerne og seks ud af 21 pladser i EU-Parlamentet blev koalitionen den største græske stemmesluger.

Syrizas seks parlamentarikere får selskab på venstrefløjen af to græske kommunister og fire græske socialdemokrater.

En million stemte på Tsipras – i Italien

Tsipras’ popularitet rækker ud over de græske landegrænser. Faktisk fik han over en million stemmer i Italien, hvor listen L’Altra Europa – Con Tsipras (Det andet Europa - med Tsipras) stillede op. Det veksles til tre pladser i Parlamentet, hvor de gør Syriza selskab i den europæiske venstrefløjsgruppe GUE/NGL, som også danske Folkebevægelsen mod EU sidder i.

Og selvom Grillos Femstjernede Bevægelse blev Italiens næststørste parti, så blev de italienske socialdemokrater langt større med hele 41 pct. af stemmerne.

Podemos

Også i Spanien var der succes for venstrefløjen. Det blot fire måneder gamle parti Podemos med baggrund i de spanske protestbevægelser vandt otte pct. af stemmerne og fem pladser i Parlamentet. Partiets talsmand Pablo Iglesias Turrión – professor, forfatter og TV-mand – fremhævede ligeledes Tsipras som sit forbillede.

Ialt gik et pænt stykke over halvdelen af de spanske stemmer til partier på venstrefløjen, herunder grønne, socialdemokratiske, venstresocialistiske og kommunistiske partier.

I Portugal var billedet det samme. 32 pct. af stemmerne gik til socialdemokraterne, og 17 pct. til den yderste venstrefløj.