ARTIKLER


Et nyt og mere kritisk Parlament

Venstrefløjen går frem – og det samme gør den nationalistiske højrefløj. Prognoser peger på et mere EU-skeptisk Parlament efter valget den 25 maj.


Af Staffan Dahllöf
1. maj 2014

Der er tre klare tendenser i opinionsmålingerne og analyserne fra tænketanken Pollwatch2014.eu, der er knyttet til organisationen og hjemmesiden Votewatch:

For det første ser EU-Parlamentets store borgerlige partigruppe EPP, også kaldt kristendemokraterne, med Bendt Bendtsen som eneste danske medlem, ud til at tabe op til 60 af sine i dag 274 pladser. Socialdemokraterne (S&D-gruppen) går frem, om end ikke markant, og havner ligesom EPP på omkring 213 mandater.

For det andet vokser venstrefløjsgruppen (GUE), som Folkebevægelsen tilhører, kraftigt med nye græske, italienske og portugisiske mandater. GUE kan blive Parlamentets fjerde, måske tredje største gruppe i konkurrence med den liberale ALDE-gruppe, hvor blandt andre danske Venstre indgår.

Til sidst bliver partier udenfor grupperne (i Parlamentet forkortet NI – Non Inscrits) mere end fordoblet, fra 32 til måske 90 pladser.

De fremstormende partier er dels de højre-radikale eller måske endda fascistiske partier som Jobbik i Ungarn og Gyldent Daggry i Grækenland. Men det er også partier, der spiller på den samme euro-skeptiske boldbane, som Front Nationale i Frankrig, Frihedspartiet i Holland og Østrig og en række mindre højrefløjspartier.

Til de gruppeløse hører også den italienske komiker Beppo Grillos' Femstjernede Bevægelse, som er vanskelig at placere politisk, og de borgerlige tyske euromodstandere i Alternative für Deutschland, som ventes at få en eller to pladser.

Derudover ser de etablerede EU-kritikere som britiske UKIP og Dansk Folkeparti ud til at få et godt valg.

Hvordan de nye EU-parlamentarikere kommer til at organisere sig, og hvordan de bliver mødt af de etablerede partigrupper, siger opinionsmålinger og prognoser ikke noget om.

Det eneste nogenlunde sikre er, at der vil komme mere kritik end nogensinde før fra EU-Parlamentet. Både af EU-samarbejdets former og dets indhold.