ARTIKLER


Skattely-lande skal sættes under pres

En lang række lande både i og udenfor Europa fungerer som skattely. Det skal der slås hårdt ned på, mener et flertal af spidskandidaterne.


Af Rasmus Nørlem Sørensen
20. maj 2014

En af udfordringerne ved at bekæmpe skattely er manglende udveksling af skatteoplysninger mellem landene. EU-lande som Østrig og Tyskland kæmper sammen med Schweiz for at værne om retten til ”bankhemmeligheder”.

EU-Kommissionen har foreslået, at man sortlister de lande, der ikke vil dele skatte- og bankoplysninger. En sådan sortlistning kan også omfatte lande uden for EU.

Men det mener Ulla Tørnæs fra Venstre er en dårlig måde at håndtere problemet på:

»Hvis det er med henblik på sanktioner, så er jeg ikke tilhænger af det. Det kan man ikke. Hvordan skulle man gøre det?«

Liberal Alliance er også skeptiske:

»Vi går ind for åbenhed, men vi synes ikke, at EU eller de enkelte lande skal lave den slags lister. Journalister eller borgere kan lave ligeså mange lister, de vil, men det er ikke myndighedernes rolle« er holdningen hos spidskandidaten Christina Egelund.

Vifte Sortlistning

Klar med sort bog

De øvrige partier mener, at der er gode grunde til at tage skrappe midler i brug.

»EU skal helt bestemt sortliste lande, der fungerer som skattely. Det hjælper ikke, at vi har nogen, der nasser på fællesskabet. Sådan en liste kan bidrage med, at skattely bliver udelukket fra EU og fra fællesskabet.«

Så kontant er vurderingen fra den konservative Bendt Bendtsen, der nærmest tager ordene ud af munden på Morten Helveg Petersen (R).

Det er også holdningen hos Jeppe Kofod (S), der tilføjer:

»Vi skal om nødvendigt også indføre straftold eller lignende sanktioner. Det bør reelt være sådan, at skattely-lande bliver afskåret fra at handle på verdens største marked, nemlig EU.«

Margrete Auken er enig i den udmelding, men mener man kunne gøre endnu mere:

»I SF foreslår vi, at vi også sortlister bestemte selskabskonstruktioner i bestemte lande. En sortlistning af lande er god, men vi skal være meget mere aggressive overfor skattesvindlerne,« supplerer hun sin socialdemokratiske kollega.

En opgave for EU

EU-kritikerne i Dansk Folkeparti og Folkebevægelsen mod EU er helt med på, at EU bør smide fløjlshandskerne i kampen mod skattely.

Men indsatsen skal ikke stoppe ved EU’s grænser, mener Rina Ronja Kari (FB):

»Jeg ved, at USA har fået presset nogle småstater rundt om i verden, som har været særlig slemme som skattely, og det synes jeg også EU kan gå aktivt ind i. Og sortlistning er en god måde at gøre det. EU skal ikke gøre det alene, men det er et godt sted at starte.«

»Hvis EU kan gøre noget for at begrænse skattesnyd, skal de se at komme op i omdrejninger,« slår Morten Messerschmidt (DF) fast.

»Men man skal huske på, at det altså er EU's regler om dobbeltbeskatning, som i vidt omfang bliver anvendt til at slippe for at betale skat. Det ville være dejligt, hvis EU ville få ryddet op efter sig selv i den sammenhæng.«

Læs alle politikernes uddybede svar på www.hvaderdinholdning.dk

Læs hele temanummeret af NOTAT: Valgets store spørgsmål del 2