ARTIKLER


Stærk højrefløj i Polen

For polakkerne stod EU-valget i konservatismens tegn. Æren må tilskrives statsminister Donald Tusk, som har spillet en nøglerolle i konflikten om Ukraine.


Af PETER ZACHO SØGAARD
1. juli 2014

To store højrefløjspartier løb med valgsejren i Polen: Statsminister Donald Tusks centrum-højreparti, Borgerplatformen, og det konservative og katolske Lov og Retfærdighedsparti (PiS), ledet af Jarosław Kaczynski.

De to partier fik over 30 pct. af stemmerne hver, og kunne derfor begge sende 19 repræsentanter til Strasbourg. Men selvom partierne lå side om side på valgaftenen, var det Borgerplatformen, der følte sig som sejrherre, efter at have været bagud i meningsmålingerne under hele valgkampen med 10-15 pct. point til PiS.

Statsmands-effekt

Donald Tusks internationale manøvre i krisen om Ukraine har tilsyneladende gjort hans parti godt i valgkampens sidste fase. Polens regering har spillet rollen som Ukraines nærmeste allierede i EU og har til tider stået i centrum for EU’s forsøg på at støtte op om Ukraines vaklende overgangsregering.

Samtidig har Donald Tusk personligt ført et heftigt diplomati i de europæiske hovedstæder for at forklare Polens holdning til en fælles energipolitik, og indkaldt til ekstraordinære møder om Rusland i NATO-alliancen. Denne statsmandskunst ser ud til at have givet pote for partiet frem mod valget.

Nyt højre

Også et nyt protestparti på højrefløjen fik fodfæste med 7 pct. af stemmerne og 4 mandater. ”Kongressen af det nye højre”, som partiet kalder sig, har tiltrukket stemmer ved at føre en anti-EU kampagne i det ellers overvejende EU-positive Polen – krydret med kvindefjendsk, nationalistisk og libertariansk retorik. Lederen af det nye parti, Janusz Korwin-Mikke, mener således ikke, at kvinder bør have stemmeret.

Det er sigende for Polen, at EU-kritikken kommer fra den i forvejen stærkt besatte højrefløj, og ikke fra venstrefløjen, der står meget svagt i landet. Venstrefløjen kunne slet ikke hamle op med højrefløjen ved dette valg. ”Den Demokratiske Venstrealliance”, der er arvtager til det polske kommunistparti, mistede to af dets syv mandater, og endte på blot 9,4 pct. af stemmerne.