ARTIKLER


5 skarpe til Anders Vistisen

Anders Primdahl Vistisen, medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti og stedfortræder i udvalget for borgerrettigheder og retlige anliggender.


Af Tine Toft Jørgensen
19. maj 2015

Foregår der en fair fordeling af flygtninge i EU i dag?

Nej, for man overholder ikke Dublin-forordningen, som siger, at flygtninge skal søge asyl i det første sikre EU-land, de når til. Det er desværre sådan, at lande som Italien ikke registrerer dem, der ønsker at søge asyl. Og det er da sådan set urimeligt, når man har aftalt fælles spilleregler.

Hvordan kan fordelingen blive mere fair?

Den mest fair måde er at hjælpe flygtninge tæt på de områder, de flygter fra. Sådan hjælper man de svageste og flest muligt for de penge, der er til rådighed.

Men nærområderne tager i forvejen 90 procent af flygtningene. Libanon, der er mindre end Danmark, har taget over 1,5 million syriske flygtninge. De kan vel ikke blive ved?

Men i stedet for at lade Danmark tage 10.000 flygtninge, så kunne man bruge pengene på at højne standarderne i Libanon. Så ville man kunne hjælpe 100.000 flygtninge til en højere levestandard i stedet for at hjælpe nogle få, der tager turen til Europa.

Du har foreslået, at flygtninge, der bliver samlet op af europæiske både, skal sendes tilbage, selvom de kan søge asyl så snart, de kommer i kontakt med myndigheder i EU. Hvorfor skal vi sende flygtninge, der har kastet sig ud i den farefulde færd, hjem igen?

Fordi det motiverer alt for mange til at risikere livet på Middelhavet, at man bliver samlet op og taget til Europa. Tallet er jo eksploderet.

Skal det være muligt for flygtninge at søge asyl fra deres hjemlande eller fra ambassader, som kommissæren for migration har foreslået?

Det er en fejl at tro, at ambassadeasyl er en vej frem. Det kan vi se fra de hollandske erfaringer. Mange vil smide deres papirer væk, og det bliver et administrativt kaos, hvor behandlingstiden bliver femdoblet, fordi så mange har lyst til at komme til Europa. Det vil gå ud over dem, der reelt er flygtninge, fordi de skal vente meget længere på at få svar.

Artiklen blev først bragt i NOTAT 1283 'Skal EU være solidarisk om flygtninge?', der udkom 1. maj 2015.