ARTIKLER


5 skarpe til Bendt Bendtsen

Bendt Bendtsen, medlem af EU-Parlamentet for de Konservative (EPP), sidder i energiudvalget og er stedfortræder i handelsudvalget.


Af Tine Toft Jørgensen
27. marts 2015

Er en mekanisme for investeringsbeskyttelse (ISDS) i aftalen med USA hensigtsmæssig?

Ja. Det er nødvendigt for, at give virksomhederne ordentlige vilkår til at investere. Det er som om, man vil fremstille de her ISDS’er som noget, der tilhører det Vilde Vesten. Det er noget, der allerede ligger i hundredvis af handelsaftaler. Det, jeg siger, er, at vi ikke skal have lavet så stram en model for fortolkning af ISDS, at landene ikke kan ændre kurs.

Men kan det ikke netop være en konsekvens af ISDS, at det bliver sværere for landene at ændre kurs?

Nej. Det kommer an på, hvordan man skruer de her aftaler sammen. Jeg siger ikke, at det her er nemt. Det er dødbesværligt, og det bliver utroligt vanskeligt, at få nogle investorbeskyttelsesregler. Jeg ved heller ikke, om det lykkes.

Op til valget i maj spurgte NOTAT dig, om EU i frihandelsaftalen skal acceptere særdomstole. Dengang svarede du nej. Hvad har fået dig til at ændre mening?

Jeg synes, at præmissen har ændret sig. I maj var der en enormt ringe transparens omkring de sager, der blev ført ved de her tvistbilæggelsesorganer. Og netop den kritik, der har været af ISDS, er det nu muligt at rette op på. Det skal ændres, så der bliver mere gennemsigtighed i sagerne, når man skal skrue et nyt system sammen.

Hvordan er det blevet mere transparent?

Det skal jo gerne ende med, at der kommer mere transparens i den måde, sagerne kommer til at foregå på. Det handler om at få mere transparens ind i processen.

Hvordan forholder du dig til kritikken om, at brugen af fracking vil underminere investeringer i andre energikilder?

Der er ingen tvivl om, at det amerikanske olieeventyr har været lidt af en game-changer for os i Europa. Men vi ved ikke, hvordan Rusland eller Saudi Arabien ser ud om 15 år. Det eneste, vi ved, er, at den andel af energien, som Europa importerer, bare bliver større hvert år. Hvis vi skal være selvforsynende på et tidspunkt, så kommer vi til at benytte os både af atomkraft, fracking, vedvarende energi og mere energieffektivitet.

Artiklen blev først bragt i NOTAT 1281 Kampen for frihandel, der udkom 1. marts 2015