ARTIKLER


5 skarpe til Ole Christensen


Af Josefine H. Esrup
1. januar 2015

Du har flere gange udtrykt bekymring for social dumping. Hvad bygger du det på?
Vi kan se, at der ikke er store problemer med dem, der almindeligvis kommer til Danmark for at arbejde og betale skat. Problemerne er den udstationerede arbejdskraft, som er midlertidigt i Danmark og skal tilbage igen.

40 pct. af danskerne vil begrænse fri bevægelighed for at mindske indvandring. Ser du det som en mulig løsning på social dumping?
Nej. Det her er en pakke, som hedder det indre marked, og den frie bevægelighed er en del af den. Problemet er ikke den frie bevægelighed, men at nogle udnytter andre for at tjene på det.

Ifølge Rockwoolfonden tjente Danmark i 2014 3,8 milliarder kroner på arbejdsmigranter fra den vestlige verden. Så er arbejdsmigranter vel en fordel for Danmark, på trods af social dumping?
Ja, jeg har skam heller ikke sagt andet. Men det skaber en utryghed, når der kommer folk fra et andet land for at arbejde, når arbejdsløsheden stiger. Men som sådan er udenlandsk arbejdskraft ikke til ulempe.

Hvad mener du med "som sådan ikke til ulempe"?
At de ikke er til ulempe for økonomien, men der kan være nogle problematikker i forhold til den nationale arbejdskraft, hvis man mister sit job til en, som kun skal have det halve i løn. Der skal vi, politikerne, være på mærkerne, for det skal ikke kunne lade sig gøre. Jeg har ikke noget mod konkurrence, men det skal være fair konkurrence.

Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening redder østarbejdere mange danske virksomheder fra at lukke. Så hvad vil du helst have: udenlandske arbejdere til lave lønninger, eller at danske virksomheder lukker?
Det er et åndssvagt spørgsmål. Jeg synes slet ikke, man kan forholde sig til det på den måde.