ARTIKLER


Aftale med Canada er i fare op til afstemning

En færdig aftale med Canada, er nu i fare for at blive nedstemt. Den indeholder nemlig en ’gammel’ form for investeringsbeskyttelse, og derfor truer socialdemokraterne nu med at stemme nej.


Af Tine Toft Jørgensen
18. september 2015

Det har skabt debat, at EU-Kommissionen på den ene side vil ændre den omstridte investeringsbeskyttelsesmekanisme - ISDS - i TTIP, og samtidig stemme CETA igennem med den gamle form for ISDS. Det får nu den socialdemokratiske formand for handelsudvalget (INTA), Bernd Lange, til at sætte hælene i.

»Det nye forslag fra EU-Kommissionen er den eneste rigtige vej fremad i handelspolitikken, og det sidste søm i kisten for ISDS. Selvfølgelig vil vi gerne se det reformerede instrument i TTIP. Men inden da står andre aftaler til at skulle ratificeres, særligt CETA aftalen med Canada. Uden ændringer i denne tekst kan vi kun afvise CETA,« skriver formanden på hans egen hjemmeside. 

NOTAT har skrevet om ændringsforslaget til en moderne ISDS her: Amerikanske virksomheder afviser forslag til reformeret ISDS

Handelskommissær Cecilia Malmström har tidligere sagt til NOTAT, at den afsluttede aftale med Canada ikke bliver genåbnet for med henblik på at inkludere en moderne ISDS-version, da det ville true troværdigheden.

Læs: Virksomheder skal kunne gå udenom domstole

NOTAT følger udviklingen løbende.