ARTIKLER


De fleste polakker i Danmark arbejder indenfor industrien

Flere artikler
Gå til forside

Kategorier:

At være polak i Danmark

Fire polakker fortæller, hvorfor de er taget til Danmark, hvad de laver her, og hvordan de er blevet modtaget. Mød Tomasz, Tomasz, Krzysztof og Maria.


Af Emilie Ellehauge, Louise Hassager Sørensen og Ida Zidore
16. januar 2015

Tomasz, 36 år

Hvorfor kom du til Danmark?

Jeg arbejdede for min fars firma i Polen, og det gik ikke særlig godt. Så foreslog min kammerat mig at komme til Danmark og arbejde som avisbud. Han fortalte om de gode økonomiske vilkår, og det var en af grundene til, at jeg flyttede i 2007.

Hvad laver du i Danmark?
Nu arbejder jeg som taxachauffør, mest på nattevagter og døgnvagter. Det giver ekstra penge, og jeg har ikke noget imod at arbejde om natten. Jeg har også gjort rent. Det var også mest nattearbejde.

Hvordan har du oplevet at blive modtaget på det danske arbejdsmarked?
Det var ikke nemt i starten. I de perioder, hvor jeg var arbejdsløs, vidste jeg ikke, hvem jeg skulle henvende mig til. Der var ikke nogen, der forklarede mig det. Systemet er meget anderledes end det polske. Men det er godt på den måde, at man kan bruge sin tid som arbejdsløs til at kvalificere sig.

Hvor længe vil du gerne blive i Danmark?
Jeg kan ikke sige det med sikkerhed. Men lige nu vil jeg gerne være her. Lige nu har jeg det godt. Men jeg vil ikke glemme, hvor jeg kommer fra. Jeg er stolt over at være fra Polen.

Tomasz, 43 år

Hvorfor kom du til Danmark?
Jeg kom til Danmark, fordi mit eget tømrerfirma i Polen ikke kørte optimalt, og jeg havde hørt, at der var mere arbejde at få i Danmark.

Hvad laver du i Danmark?
Jeg arbejder på en byggeplads.

Hvordan har du oplevet at blive modtaget på det danske arbejdsmarked?
Først blev jeg ansat på en byggeplads sammen med en masse andre polakker gennem en polsk formidler. Der var ingen danskere ansat. Vi oplevede massive problemer med vores lønudbetaling og måtte kæmpe hårdt for at få vores løn. Det var vanskeligt for os at vide, hvordan vi skulle gribe sagen an, så vi henvendte os til en dansk bekendt, som kunne hjælpe os med at forstå vores danske kontrakt til bunds og oplyse os om vores rettigheder. Det lykkedes i sidste ende at få vores penge udbetalt, men derefter sagde jeg op og fandt et nyt job.

Hvor længe vil du gerne blive i Danmark?
Jeg vil gerne blive her ligeså længe, der er arbejde at få.

Krzysztof, 44 år

Hvorfor kom du til Danmark?
Jeg kom hertil med min familie for syv år siden, fordi Danmark mangler læger. Jeg sendte ansøgninger til flere lande, men Danmark svarede først. Jeg kommer fra Łódź i Polen, hvor de også mangler læger, men lønnen er bedre her.

Hvad laver du i Danmark?
Jeg har min egen praksis i Brovst. Vi bor i villa med have og det er meget bedre end den blok, hvor vi boede i Łódź.

Hvordan er du blevet modtaget på det danske arbejdsmarked?
Det var svært i starten, hvor jeg syntes, alt var så anderledes. Men jeg er blevet godt modtaget, jeg har et godt forhold til mine kolleger. Folk har respekt for, at jeg har overtaget en ellers tom praksis. Det sværeste er sproget, og jeg oplever stadig, at patienter vælger mig fra, fordi de ikke synes, de forstår, hvad jeg siger.

Hvor længe vil du gerne blive i Danmark?
Min fremtid er her i Danmark. Mine døtre klarer sig godt og er glade for at være her. Vi har familie i Polen, men de kommer på besøg, og vi tager også på ferie i Polen.

Maria, 64 år

Hvorfor kom du til Danmark?
Fordi jeg blev dybt forelsket og gift med en dansker for 20 år siden.

Hvad laver du i Danmark?
Jeg har arbejdet som rengøringsassistent på en skole i 18 år. Det er fysisk hårdt, i sommer brækkede jeg endda hånden, så jeg har været på nedsat tid. Men jeg er vant til at have et hårdt liv. Jeg vil gerne kunne arbejde, til jeg er 67, så jeg kan betale af på den andelslejlighed, jeg har købt. I Polen var jeg universitetsuddannet og underviste i polsk på en skole og et gymnasium.

Hvordan har du oplevet at blive modtaget på det danske arbejdsmarked?
Da jeg kom, var jeg meget skuffet over ikke at kunne bruge min uddannelse. Men jeg er blevet modtaget rigtig godt af mine kolleger, som jeg har mange fælles interesser med. Jeg kan snakke med dem om det arbejde, jeg havde som lærer i Polen. Området interesserer mig, og derfor følger jeg meget med i fjernsynet, når det handler om skoleliv, PISA-undersøgelser og så videre. Om aftenen går jeg på EDB-kursus i FOA og har hjulpet med korrekturlæsning af en dansk-polsk ordbog.

Hvor længe vil du gerne blive i Danmark?
Resten af mit liv. Men jeg rejser til Polen 4-5 gange om året. Jeg savner mine nærmeste.

Artiklen blev første gang bragt i NOTAT nr. 1279 1. januar 2015