ARTIKLER


Noget, vi har - ikke noget, vi taler om

Den danske journalistik og samfundsdebat har det med EU, som de velbeslåede har det med penge: Det er noget, man har - ikke noget, man taler om.


Af Staffan Dahllöf
1. august 2015

Påstanden kan måske synes lidt mærkelig, når den falder i sommeren 2015, hvor den græske krise og euroens fremtid har fyldt langt mere i mediebilledet end sædvanlige indslag som Tour de France og indenrigspolitiske prøveballoner.

Men kriserapporteringen er undtagelsen, der bekræfter reglen. Det er først, når fundamenterne ser ud til at revne, at EU for alvor bliver et fælles anliggende og en kilde til forsidehistorier.

Men sådan behøver det ikke at være.

I dette nummer af NOTAT giver vi et billede af, hvordan journalistik kunne se ud, hvis EU stod lige så klart i mediernes bevidsthed, som de politiske partiers meninger om det, der foregår på Christiansborg.

I et samarbejde med Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) i Aarhus publicerer vi fire undersøgende reportager lavet af journaliststuderende på 3. semester, som i en periode har valgt at fokusere på EU’s aftryk på stort og småt.

Vi kommer vidt omkring; fra hvordan køb af billige T-shirts eller mærketøj hænger sammen med arbejdsvilkår i Bangladesh, til hvordan danske landmænd oplever at være i klemme mellem miljøkrav og produktionsbetingelser.

Det handler ikke om valutaunioner, traktatændringer eller den kommende danske folkeafstemning. Det handler om de daglige konsekvenser af de gældende spilleregler i EU, og af tidligere storpolitiske beslutninger, som ligger til grund for, at mærkningen af kød i kølediske ser ud, som den gør. Og det handler om, hvordan tilsyneladende simple valg af shampoo og kosmetik kan få skæbnesvangre følger, og hvorfor de valg, vi bliver stillet overfor, lyder, som de gør.

På en måde er dette eksempler på klassiske journalistiske dyder, som at give de overordnede sammenhænge et ansigt og en forankring, og omvendt at vise det store billede i vores tilsyneladende små og daglige beslutninger. Det er EU-journalistik til hverdagsbrug og hverdagsjournalistik med et EU-perspektiv.

Foruden de fremtidige journalisters bud på EU-dækning er der også blevet plads til et par aktuelle artikler fra redaktionens hånd.

God læselyst om det vi har, taler og skriver om.