ARTIKLER


'Stop TTIP' satser på 3 millioner underskrifter

Det selvregulerede borgerinitiativ ’Stop TTIP’ har 42 dage tilbage at indsamle underskrifter i. De har nu 2.5 millioner underskrifter, og inden det ene år er gået intensiveres jagten nu på Stop-stemmer.


Af Tine Toft Jørgensen
26. august 2015

’Stop TTIP’ er et selvreguleret borgerinitiativ. Det er de, fordi de ikke blev godkendt som faktisk borgerinitiativ af EU-Kommissionen. Under Lissabon traktaten blev det indført, at hvis 1 million EU-borgere skrev under, kan man anmode Kommissionen om at kigge på en sag. ’Stop-TTIP’ blev dog ikke godkendt som et sådant, og det fik gruppen til at lave det på egen hånd, under præcis de samme regler. Et borgerinitiativ har et år – og således rinder tiden også ud for det tværnationale protest-projekt den 6. oktober. I deres seneste nyhedsbrev opfordrer de derfor alle til at give den ekstra skalle, få deres venner til at skrive under og få de sidste underskrifter hentet hjem. 

TTIP-kritikerne har afholdt demonstrationer rundt i Europa, særligt i Tyskland, hvor modstanden er stor. I Danmark er der mindre modstand, men Charlotte Ryø, der er koordinator for ’Stop TTIP’ i Danmark, er tilfreds med kampagnens resultater.

»I Danmark har vi for længst nået vores kvote på de 9.750 underskrifter. Faktisk er det lykkedes os at fordoble antallet, og det er ikke sket med noget andet borgerinitiativ i Danmark, så vi er meget glade for den store opbakning. Lige nu har vi 19.196 underskrifter, og tallet stiger fortsat. Vi samler ind til den 6. oktober, og den 7. regner vi med at overrække de danske underskrifter i Europahuset i København.«

I alt har initiativet ifølge eget udsagn 2.5 millioner underskrifter på nuværende tidspunkt. 

Modstandskamp mod frihandelsaftaler

Faktisk er stop TTIP ikke kun imod frihandelsaftalen med USA. De er også imod CETA, som er handelsaftalen med Canada, der allerede er forhandlet færdig, og nu venter på at blive ratificeret.

Fra den 10 til den 17 oktober er der ’Days of Action’ på begge sider af Atlanten imod både TTIP, CETA, serviceaftalen TiSA (Trade in Services Agreement) og TPP (Transpacific Partnership) som bliver forhandlet mellem USA, Japan, Vietnam og 11 andre lande i Stillehavsregionen. I Tyskland og Holland kommer der til at være store demonstrationer, og ifølge Charlotte Ryø kommer der også til være anti-aktiviteter i Danmark. 

»Det er kun en del af kampagnen, der handler om underskriftsindsamling. Initiativet består af over 500 organisationer, og vi stopper ikke. Vi fortsætter kampen for at få TTIP og CETA stopper. Desuden er der en retssag i gang om at få godkendt borgerinitiativet, så også det fortsætter,« tilføjer hun.

Det gør de via forskellige happenings og aktiviteter, blandt andet omkring den 11. september, hvor handelskommissær Cecilia Malsmtröm kommer til København.

Du kan læse mere om kampagnen her: Stop TTIP.

NOTAT jagter TTIP: Henover efteråret dækker vores fagmedarbejder frihandelsforhandlingerne med særligt fokus på den udskældte ISDS. Efterårets forhandlingsrunder står for døren, og det er for alvor nu, der skal skrues op for debatten. Følg #TTIP, #ISDS og @tinetoft1 på Twitter for mere. For kontakt og tips: tine@notat.dk tlf. +45 40 52 61 12.