ARTIKLER


EU skal reddes med sang

BAGSIDEN. Ny sangbog skal udbrede kendskabet til nationale sangskatte på tværs af EU’s sprogbarrierer. Tidligere dansk miljøkommissær glæder sig til udgivelsen på flydende græsk.


Af Peter Riddersborg
8. april 2016

 Sangbog5

ΜΟΥΣΙΚΗ. »Let’s sing together!« lyder den glade opfordring på hjemmesiden fra folkene bag The European Union Songbook. Et initativ med formålet at udvikle en fælles sangbog med bidrag fra sangskatte på tværs af EU’s medlemslande. På hjemmesiden kan folk stemme om hvilke sange fra deres nationale sangkatalog, der skal med i sangbogen.

I første udgave vil alle sange blive suppleret af en engelsk oversættelse. Planen er dog, at sangene på sigt skal oversættes til yderligere 22 sprog, så venner på tværs af EU’s sproggrænser kan gå arm i arm og skråle med på de samme sange på hvert deres modersmål.

Fra den danske sangskat er det på nuværende tidspunkt sange som Lars Lilholts ”Kald det kærlighed”, som borgere i andre EU-lande risikerer at skulle synge, når bogen udkommer.

NOTAT synger med
På forsiden af hjemmesiden for The European Songbook står et citat på græsk, hvor tidligere miljøkommissær, Ritt Bjerregaard, ifølge Google Translate, glæder sig til at høre sangene i deres oprindelige udgaver.

På NOTAT-redaktionen synes vi også, at sangbogen er et glimrende initiativ. Siden vi stiftede bekendtskab med projektet, har vi derfor startet alle morgenmøder med at synge en af de sange, der deltager i konkurrencen fra de andre EU-lande.

I øjeblikket (det vil sige for længe siden, når du læser dette blad), er det de baltiske landes sange, vi er i gang med. Her er favoritten indtil videre den lettiske sang ”Baltā dziesma” (som i øvrigt findes i en glimrende karaoke-udgave på Youtube). Et kvalificeret mindretal mener dog, at det er sangen ”Tik un tā” fra samme land, der bør garanteres en plads i den fælleseuropæiske sangbog.

Ny DEO-duo på plads
Sangbogen kommer til at indeholde seks kategorier af sange. Henholdsvis kærlighedssange, sange om naturen og årstiderne, sange om frihed og fred, folkesange, børnesange og sange om tro.

I sidstnævnte kategori har bagsideprædikanten i øvrigt selv nomineret Poul Henningsen og Kai Normann Andersens smukke vise ”I dit korte liv”, som blev opført for første gang af Liva Weel under Dagmar Revyen i 1941.

Første udgave af sangbogen udkommer efter planen på Europa-dagen den 9. maj 2016. I den forbindelse afholder DEO 28 temaaftener med sange fra hvert medlemsland, hvor Morten Messerschmidt og Magrete Auken synger duet.

Læs mere om sangbogen og stem på dine favoritter på eu-songbook.org.