Artikler

assets/Uploads/_resampled/SetWidth184-ttinger.jpg
Öttinger (Foto: European Union 2011).

Tysk renoveringskrav udvandede EU's nye energiaftale
EU’s nye energiaftale blev onsdag aften en realitet. Men Tyskland satte efter hårde forhandlinger hælene i overfor et centralt forslag om energirenovation af offentlige bygninger.
Af Peter Mønster, 15/06-2012

EU's nye energiaftale landede onsdag på en reduktion af det samlede energiforbrug inden 2020 på 17 procent. Kommissionens oprindelige forslag lød på 20 procent.

Tyskland fik bremset Kommissionens forslag om, at 3 pct. af alle offentlige bygninger skal energirenoveres hvert år. Det drejer sig om alene 37 bygninger i Tyskland frem til 2020, erfarer EurActiv.

Kravene til energirenoveringer af offentlige bygninger er blevet slækket kraftigt efter den tyske stopklods. For et år siden var der ellers optimisme at spore hos Klimakommissær Connie Hedegaard.

Overraskende takter fra tysk Energikommissær
Kommissionen fremlagde i juni sidste år det direktivforslag om energieffektivitet, som har lagt fundament for den nyligt indgåede energiaftale. På det tidspunkt var Energikommissæren, den tyske Günther Oettinger, mere end positiv over for kravet om de 3 procent.

I direktivforslaget hed det, at medlemsstaterne skal sikre, at 3 procent af alle offentlige bygninger bliver renoveret hvert år.

Det forslag medførte da kritik fra det tyske erhvervsministerium, som mente, det ville blive alt for dyrt.

Oettinger, der hidtil var blevet set som erhvervslivets mand - og CDU's forlængede arm - afviste kritikken med, at han forventede den tyske forbundsregerings accept af Kommissionens forslag.

Det overraskede Connie Hedegaard, der ofte har kæmpet med netop Oettinger i spørgsmål om klimadagsordenen.

Formulering ændret i energiaftalen
Nu tyder alt dog på, at tyskerne alligevel har sat hælen i over for renoveringskravet, der ellers ifølge Oettingers udtalelser i 2011 ville skabe vækst og arbejdspladser.

EurActiv erfarer, at 3 procent-kravet er blevet ændret til kun at gælde "centrale statsejede og -beboede bygninger". I et land som Tyskland, hvor de fleste offentlige bygninger tilhører regionerne, reducerer dette anvendelsesområdet til omkring 37 bygninger.

Flere NGO'ere har kritiseret aftalen for at være for uambitiøs. Erica Hope fra Climate Action Network Europe pointerer, at de slækkede ambitioner omkring energieffektivisering vidner om, at medlemslandene ikke har forstået den økonomiske gevinst vil et sådant tiltag.

Oettinger er tilfreds med energiaftalen, der ifølge ham selv vil sænke energiregningen og samtidigt skabe vækst og arbejdspladser.

Læs EurActive-artiklen EU countries strike deal on energy efficiency law

 Til forsiden
Flere artikler

KUN 295 KRONER FOR ET ÅR -inkl. rabat til debatarrangementer
assets/Uploads/_resampled/SetWidth98-forside-april-tema1246-1.jpg
TEMA:
Ungarn
April 2012
læs mere
assets/Uploads/Magasin-forsider/_resampled/SetWidth98-juliaug08.jpg
TEMA:
Det irske nej
Juli/August 2008
læs mere
assets/Uploads/Magasin-forsider/_resampled/SetWidth98-sept07.jpg
TEMA:
Handel med Afrika
August/September 2007
læs mere