ARTIKLER


Demonstranter skal tackles efter håndbogen

EU har vedtaget en håndbog til politiet om, hvordan EU-topmøder og lignende arrangementer skal takles fremover. Blandt andet skal der udveksles oplysninger om mulige demonstranter, grænse-kontrollen skal intensiveres, og politiet skal søge dialog med arrangørerne.


Af BRIGITTE ALFTER
12. december 2002

Op til EU-topmøder skal grænsekontrollen skærpes, politiet skal forberede sig på mulige anholdelser af større mængder af folk efter et ”worst-case-scanario”, og oplysninger om mulige demonstranter skal udveksles på forhånd.

Det fremgår af en håndbog over, hvordan politi og sikkerhedsfolk fremover skal takle EU-topmøder. Håndbogen blev vedtaget under justitsministrenes rådsmøde i slutningen af november, og NOTAT har fået aktindsigt i selve bogen.

 

Oplysninger fordeles til alle lande

”Risikovurdering af potentielle demonstranter og andre grupper” - det er blot en af de opgaver, de fremtidige kontaktsteder, som alle EU-lande skal oprette, vil tage sig af.

Kontaktstedet skal indsamle oplysninger og se, hvordan EU-topmøderne forløber. Oplysningerne bliver videregivet til Rådets kontor i Bruxelles, der fordeler dem til de andre EU-landes kontaktsteder. Oplysningerne skal udveksles regelmæssigt, og når et vigtigt møde rykker nærmere, skal det ske på ugentlig og til sidst daglig basis.

Med håndbogen følger en liste med spørgsmål om de potentielle demonstranter, og der er blandt andet mulighed for at beskrive gruppen, dens tegn og slogans, dens opbygning, mediestrategi og forbindelser. Men også gruppens medlemmer, der ”tidligere har været involveret i relevante hændelser.”

 

Søg samarbejde

Både registrering af demonstranter og en særlig grænsekontrol, der forhindrer mulige demonstranter i at nå frem til et givent EU-møde, har været debatemner under forberedelserne til det danske EU-topmøde, når eksempelvis NGO-Forum Stop Volden forhandlede med politiet. Aktivisternes argument er, at når beslutningstagerne flytter rundt i EU, skal befolkningen også have mulighed for at demonstrere dér, hvor beslutningerne bliver taget.

Men det lægger den nye håndbog ikke op til. Den anbefaler at forhindre ”individer og grupper, der kunne være en trussel mod opretholdelsen af den offentlige orden”, fra at rejse til mødestedet ved at bruge mulighederne for øget grænsekontrol.

Til gengæld lægger bogen op til, at politiet allerede på et tidligt tidspunkt i planlægningen søger dialog med aktivister og demonstranter.

Håndbogen understreger blandt andet, at retten til at demonstrere og til den frie meningstilkendegivelse skal sikres, at politiet ikke må overreagere (proportionalitetsprincip), samt at politiet skal være så lidt synlig som muligt under demonstrationer.