ARTIKLER


EU-skat sniger sig ind i fremtids-debatten

Tysk tænketank finder det nødvendigt, at EU-Konventet diskuterer en eller anden form for direkte skat til EU.


Af Lisbeth Kirk og Luise Hemmer Pihl
28. november 2002

Den tyske tænketank, Bertelsmann Forschungsgruppe Europa, bringer nu det kontroversielle spørgsmål om en direkte EU-skat ind i diskussionen om EU's fremtid.

Diskussionsemnerne for Konventet om EU's fremtid blev fastlagt af EU-topmødet i Laeken sidste år, og her indgik en EU-skat ikke. Men nu har Bertelsmann-tænketanken fremsendt et forslag, som det måske kan være svært ikke at behandle.

Det handler om skatten og om, hvem der bestemmer over pengene. Selv om det officielt er Bertelsmann, der står for rapporten 'Kompetenceordning og finansforfatning i Europa,' så er det to embedsmænd i EU-budgetkommissær Michaele Schreyers kabinet, Thea Emmerling og Sabine van Ackere, der har udarbejdet den.

 

'EU beskatning nødvendig'

Ifølge papiret er det nødvendigt at inddrage en EU-beskatning i Konventets arbejde med den nye traktat. Samtidig understreges det, at en EU-skat ikke må føre til, at det totale niveau for skattebetaling bliver højere for borgerne.

I april 1970 vedtog man, at det daværende EF skulle have sine egne indtægter fra den ydre told på landbrugsvarer og en del af momsen. Hensigten var at undgå de årlige tovtrækkerier om dækningen af EF's udgifter, og på den måde fik man da også dækket mere end halvdelen af budgettet.

Denne dækning er imidlertid faldet til 15 procent af de samlede udgifter som følge af liberaliseringen af verdenshandelen. Cirka halvdelen af udgifterne er i dag finansieret gennem andele af landenes bruttonationalprodukter.

 

Bør betale på samme vis som lokalt og nationalt

I Nice-traktaten kom der en bestemmelse med om, at beslutninger om indirekte skatter (f.eks. moms og told) kunne tages af et kvalificeret flertal i stedet for med enstemmighed. Nu har en række politikere i EU-landene, ifølge papiret, gjort sig til talsmænd for en direkte EU-skat.

Papiret citerer blandt andre den belgiske premierminister, Guy Verhofstadt, der siger, at 'den bedste løsning er, at der kommer et bidrag fra hver enkelt borger i Den europæiske Union. Ligesom alle betaler deres lokale og nationale skat, bør man have et direkte finansieringssystem for EU.'

Og den portugisiske premierminister, Antonio Guterres, der også udtaler sig til rapporten, mener: 'Man kan ikke have en føderal regering uden et føderalt budget.'