ARTIKLER


172 busser, røde faner og tåregas

Demonstranterne forsøgte at komme så tæt på topmødet som muligt sidste uge. 8-10.000 tog busturen på over 100 kilometer fra Thessaloniki til den afsides liggende græske landsby Marmara. To kilometer inden det officielle EU-mødested blokerede politiet vejen, og det kom til kampe med kasteskyts og tåregas. Dagen efter var der stor demonstration i Thessaloniki.


Af Brigitte Alfter
26. juni 2003

Landsbyboerne i badebyen Marmarras ved det Ægæiske Hav fik årets oplevelse, da 8-10.000 demonstranter kom til byen på halvøen Halkidiki, hvor EU-topmødet blev afholdt sidste uge. Der var taler og røde faner i den ene ende af byen samt anarkisternes rød-sorte og de græske arrangører gule flag. Men i den anden ende af byen kom det til gadekampe, hvor der flere gange blev brugt tåregas.


De 8-10.000 demonstranter nåede frem til Marmaras med 172 busser. Politiet var parat - Grækerne havde udkommanderet 11.000 mænd for at sikre EU-topmødet i tre dage. Desuden var der 4000 fra militæret, grænsepolitiet og brandværn, oplyser talsmanden fra hovedkvarteret for sikkerheden.


Demonstranterne gik i flere optog gennem den lille by, men bagved byen var hovedlandevejen til topmødecentret spærret af med betonklodser, en stor bus tværs over vejen på en lille bro samt betjente iført gasmasker, kampuniform og skjolde.

Mindst 73 anholdt
Her forsøgte en mindre gruppe demonstranter at bryde igennem afspærringen – men de blev presset tilbage til byen med tåregas. Undervejs kom det til flere sammenstød, hvor demonstranterne brugte kasteskyts og politiet tåregas. Tre betjente og tre demonstranter blev lettere såret, oplyser talsmanden. Ingen blev anholdt.


Det blev der til gengæld lørdag i Thessaloniki – fremgår det af den danske webside Modkraft.dk. Her deltog omkring 40.000 i en stor demonstration dagen efter det officielle topmøde var slut. Også her kom det til voldelige sammenstød mellem en mindre gruppe demonstranter og politiet.


Demonstranterne hærgede en bydel i nærheden af den amerikanske ambassade, ifølge Modkraft blev 21 butikker, to banker, en kiosk og to busstoppesteder hærget, mens to forretninger – deriblandt en McDonalds restaurant – og tre biler blev brændt af. Karen Sunds fra Folkebevægelsen mod EU oplevede selv, hvordan »tåregassen bølgede gennem gaderne.« Ifølge hendes oplysninger blev tåregassen skudt ned på de demonstrerende fra helikoptere.

Adskilt
Men de to demonstrationer var helt adskilte – og det var ifølge Karen Sunds helt bevidst.

»Vagtværnet fra den store demonstration, der hovedsageligt bestod af kommunister, var hovedsageligt vendt mod den sorte blok af anarkister, der havde truet med at angribe dem. Det var helt tydeligt, at modsætningen dernede er mellem den sorte blok og kommunisterne, det er anderledes end herhjemme,« fortæller hun.


Demonstranterne omfattede flere danskere - eksempelvis var 28 medlemmer af Stop Unionen rejst til Grækenland sammen. John Læsø fra Stop Unionen var med i både Marmaras og Thessaloniki, begge steder i den fredelige del af demonstrationerne. Han har tidligere været med til demonstrationer under EU-topmøder i både Köln, Nice, Amsterdam og Bruxelles, og han synes, at det græske politi holdt sig i baggrunden og klarede sig godt, synes han..


»Det var en kanondemonstration, det var så flot. Vi kunne kigge ned langs havnen, og demonstrations toget gik hele vejen op,« siger han.