ARTIKLER


EU-forfatning med alternativ fra mindretal

EU-Konventets forslag til en ny EU-forfatning blev sidste uge afleveret til det græske EU-formandskab. Det fik en kritisk udtalelse med på vejen – helt officielt.


Af Brigitte Alfter
26. juni 2003

Formanden for EU-Konventet, Valery Giscard d’Estaing, afleverede sidste uge skitsen til en EU-forfatning til det græske formandskab. Teksten har dog fået en kritisk mindretalsudtalelse med på vejen, siger en af rapportens medunderskrivere, Jens-Peter Bonde, fra JuniBevægelsen.


Mindretalsudtalelsen er udarbejdet af den tværpolitiske gruppe i EU-Konventet, Democracy Forum, og otte af dens medlemmer har skrevet under. Blandt underskriverne er, foruden Jens-Peter Bonde, konventmedlemmet Peter Skaarup og suppleanten Per Dalgaard fra Dansk Folkeparti.


I 15 punkter ridser de et ’Demokratiernes Europa’ op, hvor der i stedet for en fælles forfatning bliver indført et formaliseret og tæt samarbejde mellem de europæiske parlamenter.


EU’s omkring 100.000 siders lovtekst samt den kringlede beslutningsproces skal forenkles kraftigt, og EU skal finde nogle få, kerneområder, hvor landene samarbejder. Derudover kan de lande, der ønsker det, indgå et mere fleksibelt samarbejde.

Lever ikke op til kravene
På det institutionelle niveau foreslår gruppen, at de nationale parlamenter skal vælge Kommissionen – nu er det de nationale regeringer, der udpeger kommissærerne.


Ifølge Laeken-erklæringen, der lagde den formelle køreplan for EU-Konventet, kan slutdokumentet omfatte ’forskellige valgmuligheder med angivelse af, hvilken støtte de har fået’.


Det er netop Laeken-erklæringen, kritikerne forholder sig til. De siger, at Konventets forslag – der har fået massiv kritik fra forskellig side, selv om der formelt er opnået et kompromis – ikke lever op til erklæringens krav om at bringe Unionen tættere på sine borgere.