ARTIKLER


Hårde anklager i svensk ØMU-opgør

Ja-siden i den svenske ØMU-kamp, anklager nej-siden for bevidst at holde en lav profil. Nej-siden svarer at ja-siden aflyser aftalte debatmøder.


Af Staffan Dahllöf
5. september 2003

Anders Sundström, tidligere minister og formand for Socialdemokrater for Europa, siger at ØMU-modstanderne er blevet væk.

»Jeg syns at nej-sidens taktik ikke at vippe i båden og ikke at tage en faglig debat er meget mærkelig. Det duer ikke at holde sig væk i en hel valgkamp. Nu må man gøre rede for sine alternativer«, udtaler han i et af sine daglige nyhedsbreve til svenske medier.

Påstanden suppleres af statsminister Göran Persson som gentagne gange siger at han simpelt hen ikke kan få øje på nej-aktivisterne i gadebilledet.

De påstande gør Tony Johansson, kancellichef hos Socialdemokrater mod ØMU, vred.

»En løgnagtig taktik fra deres side, de prøver at negligere os. Til forskel fra ja-siden har vi rigtige aktivister som ikke er betalt af Svenskt Näringsliv (svarer til Dansk Industri- red). Bare i Stockholm har ja-siden fire gange så mange ansatte som vi har.«

De socialdemokratiske nej-sigere er også oprørte over at ja-siden ikke vil mødes ansigt til ansigt.

Melder fra
Et oplæg til 177 forskellige debatmøder rundt om i Sverige var sat sammen på en sådan måde at socialdemokrater ikke skulle debattere med hinanden.

»Men vi fik løfte om at vi selv måtte udvælge vores debatdeltagere. Men hver gang en socialdemokratisk ja-minister risikerer at møde en nej-siger fra sit eget parti, så har man aflyst arrangementet«, siger Tony Johansson.

Temperaturen i valgkampen er steget efter at udenrigsminister Anna Lind skrev en debatartikel sammen med administrerende direktør i Ericsson Carl-Henrik Svanberg, og LO´s formand Wanja Lundby-Wedin skrev en ja-artikel sammen med direktør i arbejdsgiverforeningen Göran Tunhammar.

Wanja Lundby-Wedin siger at hun endnu ikke ved hvordan hun vil stemme, da LO-ledelsen har en beslutning om at forholde sig formelt neutral. Usikkerheden om, hvor formandens stemme vil gå hen, er hun ganske alene om.

Store risici
Spørgsmålet er nu hvilke nye alliancer og udspil, som vil komme til at præge den sidste uge op til folkeafstemningen.

»Vi kan næsten ikke forbavses mere«, siger Tony Johansson, som samtidig mener at den ØMU-positive partiledelse tager store risici med sine udspil og at man derfor muligvis vil undvige at optrappe kampen.

»Man kan forestille sig at de henter udenlandske politikere til Sverige. Kommissæren Margot Wallström er jo kommet hertil. Jeg har hørt om planer for et besøg af Tony Blair. Men det vil nok ikke være så velovervejet med tanke på undersøgelserne af hans rolle i Irak-krigen,« siger Tony Johansson.