ARTIKLER


Lobbyisterne får mange opgaver i det udvidede EU

De skal gå tidligt i gang med deres arbejde, og de skal interessere sig for Parlamentet, siger rapport


Af BRIGITTE ALFTER
1. december 2003

Erhvervslivets lobbyister bliver stillet over for nye krav med EU’s udvidelse. Det gælder ikke kun i forhold til de mange nye lande i Ministerrådet og den udvidede Kommission. Det gælder også, hvis EU-forfatningen vedtages, og Parlamentet får mere indflydelse, oplyser den på forsiden omtalte rapport fra rådgivningsfirmaet Burson-Marstellers.


Lobbyisterne får derfor en brugsanvisning med på vejen i rapporten.


Hovedsynspunktet er, at de i et udvidet EU skal gå ind i sagerne så tidligt som muligt.


Det skyldes, at det bliver vanskeligere at ændre Kommissionens forslag, når de skal behandles i et udvidet Ministerråd. Derfor må man sætte ind på det tidspunkt, hvor Kommissionen lægger sine strategier. Kun derved kan man sikre, at ens interesser bliver taget med.


Industrien vil blive nødt til at tale med mange flere beslutningstagere i lobby-processen, og det kræver en god strategi og betydelig indsigt. Samtidig må man samarbejde med de firmaer og institutioner, der har samme interesser som én selv.

Parlamentet bliver vigtigt
Burson-Marsteller har den opfattelse, at EU-Parlamentet vil blive en langt vigtigere spiller, hvis EU-forfatningen kommer igennem, som den er skitseret.


Denne styrkede rolle hænger sammen med, at Ministerrådet vil få svært ved at holde en fælles linje med de mange nye medlemmer. Det vil give Parlamentet et øget spillerum.


Et problem for sig er muligheden af, at grupper af lande indgår i et udvidet samarbejde, hvor de går videre end de øvrige lande.


Der bliver nok for lobbyisterne at tage fat på, hvis man skal følge Burson-Marstellers rapport.