ARTIKLER


SF: Opgør på vej om EU

SF´s EU-politiske ordfører Anne Grethe Holmsgaard håber på at hendes parti vil kunne sige ja til den kommende EU-forfatning. SF´s stemme i EU-parlamentet, Pernille Frahm, er anderledes skeptisk.


Af Staffan Dahllöf
5. september 2003

Et ekstraordinært landsmøde i SF skal den 25-26. oktober tage stilling til partiets platform til valget til EU-parlamentet næste år, men også lægge strategien for hvordan man skal forholde sig til den ny forfatning.

Anne Grethe Holmsgaard, SF´s EU-ordfører er grundlæggende positiv over for konventets forslag:

Vi vil gøre meget for at kunne anbefale et ja til den kommende forfatning. Selv om SF allerede i 1991 markerede at man ikke vil betragtes som en modstanderparti er det som om det ikke helt er trængt igennem i befolkningen. Men nu tror jeg at der er lagt op til en større forandring,« siger hun.

På den anden side har medlem af EU-parlamentet, Pernille Frahm, ikke meget til overs for det foreløbige forslag til EU-forfatning.

I sin faste kommentarplads i Politiken kaldte hun den 20. august forslaget for det største integrationsspring siden Maastricht-traktaten, og skrev:

»Det store spørgsmål er, hvorfor vi skal have forbundsstatslignende forhold i Europa?«

Ikke nogle hvis´er
»Men jeg siger ikke noget som helst om en forfatning, vi ikke kender endnu. Jeg vil ikke kaste mig ud i en masse hvis´er. Landsmødet skal først og fremmest tage stilling til det danske udspil til regeringskonferencen« siger Pernille Frahm til det ny NOTAT.

Men landsmødet skal også tage stilling til SF´s repræsentation i EU-parlamentet.

I følge Berlingske Tidende vil kredse i partiet erstatte Pernille Frahm med en mere EU-venlig topkandidat

»Jeg kan forstå at nogle vil have nogen som siger ja til det hele, men mig bekendt er der ingen andre officielle kandidater «, siger Pernille Frahm, som bekræfter at hun genopstiller.

Nogle militæropgaver
Til EU-landsmødets dagsorden i oktober foreslår et flertal i hovedbestyrelsen to forandringer af de fire danske EU-forbehold:

  • Danmark skal gå med til flertalsbeslutninger om civilret, men ikke om strafferet

  • Forsvarsforbeholdet skal blødes op. Danske tropper skal kunne deltage i de såkaldte Petersbergopgaver – heriblandt militær krisestyring i EU-regi.

Begge de to forandringer forudsætter dog en folkeafstemning, mener SF-ledelsen.

ØMU-undtagelsen skal der derimod ikke laves om på. Forbeholdet for unionsborgerskab er ikke kommenteret nærmere.

Irak gav kvantespring
Ifølge Anne Grethe Holmsgaard har partiet brugt mest tid til at diskutere forsvarsforbeholdet.

Som udløsende faktor peger hun på Irak-krigen, som partiformanden Holger K. Nielsen i foråret mente havde medført et kvantespring i SF´s syn på EU.

Pernille Frahm er derimod ikke parat til fuldt ud at støtte en opblødning af forsvarsforbeholdet:

»Jeg vil gerne se et stærkere EU i forhold til international ret, men jeg vil ikke se soldater i EU-uniform løse såkaldte fredsskabende opgaver. Det er et hjørne af Petersberg-opgaverne, jeg er skeptisk over for. Det beror helt på omstændighederne, hvordan EU´s indsatsstyrke skal kunne bruges«, siger hun.