ARTIKLER


Skepsis over for eksport af den danske model

Hverken Forbundet af Offentligt Ansatte eller pædagogmedhjælperne ville støtte det


Af STAFFAN DAHLLÖF
1. december 2003

I sidste uge vedtog LO’s kongres, at man skal arbejde på at få indført det danske arbejdsretssystem i hele EU. Det fik dog ikke fuld tilslutning. Forbundet af Offentligt Ansatte, FOA, og Pædagogisk Medhjælperforbund, PMF, sagde nej. Det samme gjorde blandt andet en del delegerede fra SiD.


FOA ville kun tilslutte sig forslaget, hvis de europæiske hovedaftaler alene skulle gælde privatansatte. Men det ville Socialpædagogernes Landsforbund, SL, ikke gå med til. Og så sagde FOA nej.

Mere lovgivning
Den stærkeste principielle kritik kom dog fra SiD-delegerede.


»Forudsætningerne for europæiske aftaler er simpelt hen ikke til stede. I mange lande er fagbevægelsen opsplittet efter politiske og religiøse linjer. Der er ingen parter til at føre sådanne aftaler ud i livet. Resultatet vil derfor blive mere lovgivning, og ikke mindre.


Man lægger op til et traktatbaseret aftalesystem, hvor man bliver nødt til at følge EF-domstolens principper. Lad os lytte til juristernes advarsler i kongresdokumenterne« sagde Finn Sørensen fra SiD og Fagbevægelsen mod Unionen.

Uden arbejdsgivere?
Steen Andersen, næstformand for SiD, så tre grunde til, at selve idéen om dansk »systemeksport« hurtigt vil kunne løbe ind i vanskeligheder:


»Vil arbejdsgiverne være med? Vil Kommissionen gå med til at stå uden indflydelse i fremtiden? Hvordan vil europæiske aftaler komme til at påvirke de danske aftaler?«, spurgte han.


Klaus Lorentzen, SiD og Fagbevægelsen mod Unionen, mente, at hele oplægget vil blive forfejlet, hvis det ikke fra starten bliver sikret, at overenskomstaftaler er medlemmernes aftaler. Aftaler, som medlemmerne ikke får en chance for selv at tage stilling til, vil ikke give nogen mening.


»Jeg tror bestemt at der bliver behov for samarbejde på europæisk plan, men jeg tror ikke en pind på, at der er brug for et sådant stort forkromet system,« sagde Klaus Lorentzen.

Mangler instrumenter
Svaret på kritikken kom fra LO’s næstformand Tine Aurvig-Huggenberger:
»Jeg frygter, at arbejdsgiverne en dag vil flytte de rettigheder, vi har i de danske aftaler, over i grænseoverskridende koncernaftaler. Da vil vi mangle nogle instrumenter, hvis vi ikke udvikler dem nu,« sagde hun.


»Der er mange gode tanker i forslaget. Vi er medlemmer af fællesskabet, lad os være med til at sætte dagsordenen,« sagde Tove Møller Pedersen fra KAD (Kvindeligt Arbejderforbund).


På den måde kom LO-kongressens debat til at ligne en hvilken som helst anden EU-debat. Men ikke helt.


Det, som LO-ledelsen fik kongressens accept til, står ikke for at blive vedtaget et eller andet sted i EU indenfor en overskuelig fremtid.


Tværtom kan en eksport af den danske arbejdsmarkedsmodel vise sig at være et så urealistisk forslag, at kritikerne får ret i, at det reelt ikke har nogen interesse.