ARTIKLER


Den svenske modstand bliver mere og mere dansk

EU-kritiske svenskere får udover de to nej-partier to tværpolitiske modstanderlister at stemme på til EU-valget i juni.
Af Staffan Dahllöf
7. maj 2004

En ny liste kaldt EU-motståndarna træder frem på den politiske scene i Sverige.

Målet og det politiske program minder i høj grad om Folkebevægelsen mod EU i Danmark. På samme måde ligger Junilistan, et andet nyt svensk initiativ, politisk tæt op ad Junibevægelsen.

Bag de nye EU-modstandere står Jörgen Bengtson, Centerpartiet, Bengt Åke Berg, Vänsterpartiet, Eva Bovin (tidligere Sahlin), den første partileder for Miljöpartiet, og Terese Rajaniemi, der er socialdemokrat og kendt for et opråb blandt arbejdsløse i 1990´erne.

Den endelige kandidatliste til EU-valget er ikke færdig endnu.

Jo flere des sjovere

Hidtil har man kun haft EU-kritik i de politiske partier. Men med to tværpolitiske lister efter dansk model ser det svenske mønster ud til at blive brudt på en for mange uventet måde.

»Vi har lige nu hørt om den nye liste, og vi har ikke nået at danne os en mening om den, men spontant og for mit eget vedkommende vil jeg sige "the more the merrier" (jo flere des sjovere). Vi konkurrerer nok ikke om de samme vælgere, siger Jesper Katz, talsmand for Junilistan.

Han mener, at opstillingen af en modstanderliste først og fremmest vil gå ud over de to nej-partier Miljöpartiet og Vänsterpartiet. I Sverige er det ikke muligt som i Danmark at oprette valgforbund, og det giver en vis risiko for stemmespild.

Tror på 1-3 mandater

Dagen før de nye EU-modstandere trådte frem, præsenterede Junilistan sine kandidater til parlamentsvalget.

»Vi er i hvert fald sikre på ét mandat, men målet er 12 procent, som ville give os to. Måske kan der også blive tale om tre. Men hvis vi får fire mandater så vil jeg sige, at det var som Søren,« sagde Junilistanans førstenavn Nils Lundgren, på pressemødet.

Sverige har i dag 22 mandater i EU-parlamentet, men antallet formindskes til 19 ved det kommende valg.

De opstiller for Junilistan

Nils Lundgren, nationaløkonom, socialdemokrat Lars Wohlin, tidligere chef for Riksbanken, borgerlig Hélène Goudin, lærer, socialdemokrat K.G. Svenson, tidligere borgmester, socialdemokrat Görel Flyckt, journalist, kristdemokrat Tom Heyman, søkaptajn, moderat (konservativ) Birgitta Swedenborg, økonom, liberal Stefan de Vylder, økonom, uafhængig venstre